De oude droom van Louis Michel

Han Renard
Han Renard

Door de slechte peilingen voor de Franstalige christendemocraten van CDH herlanceert de MR-veteraan zijn plan voor een grote centrumrechtse volkspartij.

Het zijn maar peilingen, zei CDH-kopstuk Maxime Prévot op de Franstalige televisie om de neergang van zijn partij te relativeren. In de laatste meting van La Libre Belgique en de RTBF behaalden de Franstalige christendemocraten amper 6,5 procent van de kiesintenties in Brussel en 10,5 procent in Wallonië. Máár peilingen? Dat klopt. Maar dat neemt niet weg dat het CDH nog nooit zo slecht scoorde in een peiling, en dat de vrije val al een tijdje aan de gang is. Om de paar maanden gaan er wel een paar procenten af.

In Brussel is de toestand zo ellendig dat het CDH de kiesdrempel nadert. In dat tempo dreigt het een overbodig minipartijtje te worden. In de peiling moet de partij nu vijf andere partijen – MR, PS, Ecolo, Défi en de PTB/PVDA – laten voorgaan. Als dat zich doorzet in het stemhokje kan het Brusselse CDH een machtsdeelname op zijn buik schrijven. Franstalige waarnemers zien verscheidene oorzaken voor de deconfiture, waaronder het pijnlijke vertrek van Joëlle Milquet uit de Franse Gemeenschapsregering en de uitsluiting van Mahinur Özdemir, de eerste Belgische verkozene met een hoofddoek. Özdemir was door toenmalig partijvoorzitter Milquet binnengehaald om moslimkiezers aan te trekken, maar werd door haar opvolger Benoît Lutgen uit de partij gezet omdat ze weigerde de Armeense genocide te erkennen. Het zou kunnen dat de allochtone achterban daarom afhaakt, nadat eerder de traditionele CDH-kiezers al andere oorden hadden opgezocht omdat ze niet wilden weten van het vage multiculturele stadsproject van Milquet.

In Wallonië is de gezondheidstoestand van de Franstalige christendemocraten niet veel beter. De klad zit er al jaren in, maar het CDH wist ondanks een krimpend aantal kiezers grote politieke invloed te behouden omdat het als spilpartij de politieke meerderheden in de ene of de andere richting kon doen kantelen. Maar met nauwelijks 10 procent van de stemmen zou ze vandaag noch met de PS, noch met de MR een meerderheid kunnen vormen.

Sommigen zien nu al brood in een mogelijke dood van het CDH. ‘Er komt een herschikking van het politieke landschap, een grote centrumpartij zal opstaan’, voorspelde Louis Michel (MR) vorig weekend in La Libre. Een grote centrumrechtse volkspartij met het CDH en de MR, die een volwaardig alternatief vormt voor de PS – het is een oude droom van vader Michel.

Voor het CDH waren de uitspraken van Louis Michel uiteraard niet serieus te nemen. Maar ook premier Charles Michel wil liever niet publiekelijk met de partijpolitieke spielerei van zijn vader worden geassocieerd. ‘Ik lees geen kranten dezer dagen, dit is het eerste wat ik ervan hoor’, was zijn laconieke commentaar tegen een televisieverslaggever.

Han Renard

In Brussel is de toestand zo ellendig dat het CDH de kiesdrempel nadert.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content