Wie zijn de nieuwe gezichten in de federale en in de Vlaamse regering en welke verschuivingen veroorzaken hun benoeming?

Premier Herman Van Rompuy (°1947, Etterbeek). De oudste van de broers Van Rompuy werkt na zijn studies wijsbegeerte en economie op de studiedienst van de Nationale Bank. Nadien adviseert hij premier Leo Tindemans (tot 1978) en minister van Financiën Gaston Geens (tot 1980). Daarna leidt hij acht jaar lang het Centrum voor Politieke, Economische en Sociale Studies (CEPESS), de studiedienst van de CVP.

Na zijn verkiezing in 1988 voor de Senaat is Van Rompuy kort staatssecretaris voor Financiën en KMO’s, een post die hij ruilt voor het CVP-voorzitterschap. Die functie geeft hij in 1993 op om in de regering-Dehaene I Mieke Offeciers te vervangen als minister van Begroting. Hij wordt ook vicepremier in Dehaene I en II. Na de verkiezingsnederlaag van ’99 trekt Van Rompuy naar de Kamer. In 2007 wordt hij Kamervoorzitter. Die functie ruilt hij eind 2008 in voor het premierschap. Herman Van Rompuy is minister van staat.

Vicepremier en minister van Overheidsbedrijven, Ambtenarenzaken en Institutionele Hervormingen Steven Vanackere (°1964, Wevelgem), start zijn loopbaan als attaché bij Kredietbank en BAC. In ’88 vraagt Herman Van Rompuy hem voor de CVP-studiedienst CEPESS. Vervolgens werkt hij op het kabinet van Brussels minister Jos Chabert, eerst als adjunct, later als kabinetschef. In 1993 verlaat hij tijdelijk de politiek om directeur-generaal van de Haven van Brussel te worden. Van 2000 tot 2005 is Vanackere adjunct-directeur-generaal van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. In 2004 wordt hij Vlaams volksvertegenwoordiger. In 2006 neemt Vanackere een schepenambt op in Brussel. In 2007 wordt hij Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Beide functies legt hij neer nu hij federaal minister is.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (°1951, Kortrijk) werkt als advocaat wanneer hij 1989 aan de slag gaat als kabinetsmedewerker van staats-secretaris Herman Van Rompuy. Van 1990 tot ’95 en van ’98 tot 2002 is De Clerck volksvertegenwoordiger. In de drie jaar daartussen is hij minister van Justitie. Na de ontsnapping van Marc Dutroux stapt hij op. In 1999 wordt De Clerck voorzitter van de CVP die onder zijn leiding vervelt tot CD&V. Na de parlementsverkiezingen in 2003 maakt De Clerck plaats voor Yves Leterme en trekt naar de Senaat. In 2004 verhuist hij naar het Vlaams Parlement. In 2007 keert hij terug naar de Kamer. Sinds 2001 is Stefaan De Clerck burgemeester van Kortrijk.

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (°1954, Geraardsbergen) is advocaat. Van 1982 tot 1994 is hij schepen en naderhand ook burgemeester van Geraardsbergen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 verliest Open VLD het burgemeesterschap en wordt De Padt OCMW-voorzitter. Van 1985 tot 2003 heeft hij ook zitting in de Oost-Vlaamse provincieraad. Sindsdien zit Guido De Padt in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers Patrick Dewael (°1955, Lier) werkt van 1977 tot 1985 als advocaat. Van 1982 tot 1985 is Dewael secretaris-generaal van de PVV, de voorloper van Open VLD. Hij zit in de Kamer van 1981 tot ’85 en van 1992 tot ’99. Tussen die twee termijnen is hij minister van Cultuur in de Vlaamse regeringen onder leiding van CVP’er Gaston Geens. In 1999 wordt Dewael zelf Vlaams minister-president, functie die hij in 2003 verzaakt om de post van federaal vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken op te nemen, zowel in de regering-Verhofstadt II als in de regering-Leterme I. In 2002 wordt Dewael lid van de Kroonraad. Sinds 1985 is hij ook burgemeester van Tongeren.

Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren (°1965, Hasselt). Na haar rechtenstudie wordt Heeren eerst bestuurssecretaris aan de Nationale School voor Fiscaliteit en Financiën, daarna adjunct-directeur bij de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij. Sinds 1995 maakt Heeren voor CD&V deel uit van de gemeenteraad van Sint-Truiden. Datzelfde jaar wordt ze ook verkozen tot Vlaams volksvertegenwoordiger.

De terugkeer van de CD&V’ers Jo Vandeurzen en Inge Vervotte als parlementslid gaat ten koste van Peter Luyckx (N-VA) en Katrien Schryvers (CD&V). Bij Open VLD moet Bruno Steegen de Kamer verlaten omdat Patrick Dewael terugkeert. De N-VA’ers Patrick De Groote uit Oostkamp en Ben Weyts uit Beersel nemen de vrijgekomen zetels van Stefaan De Clerck en Herman Van Rompuy in. Lode Ceyssens vervangt Veerle Heeren in het Vlaams Parlement.

door jEF VAN BAELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content