Ann Peuteman

De Gentse Open VLD schuift de jonge Mathias De Clercq nu al naar voren als kandidaat-burgemeester.

Het was de bedoeling dat Sas van Rouveroij, al twintig jaar de liberale sterkhouder in het Gentse schepencollege, zijn schepenambt na de verkiezingen van 7 juni met een zitje in het Vlaams Parlement zou combineren. Maar daar besliste de Gentse partijafdeling kort na de stembusgang anders over: Van Rouveroij kreeg niet genoeg stemmen achter zijn naam om beide mandaten te mogen cumuleren. En dat terwijl zijn partijgenoten en collega-schepenen Geert Versnick en Mathias De Clercq dat wel doen. Veel zou te maken hebben met de gebrouilleerde relatie tussen Van Rouveroij en de plaatselijke partijvoorzitter en met het lobbywerk van de Gentse Open VLD-fractieleider, Sami Sougouir, die wel erg graag zijn plaats wou innemen. Daarbij kwam nog dat de stemming over de mogelijke cumul uitzonderlijk na de verkiezingen had plaatsgevonden in plaats van ervoor. In volle campagne is iedereen nog eensgezind en lijken dergelijke beslissingen niet eens zo belangrijk. Maar door het tumult rond de lijstvorming was de stemming noodgedwongen tot na 7 juni uitgesteld, waardoor het plots een heel concrete en geïsoleerde case werd.

Zodra duidelijk werd dat Van Rouveroij de mandaten niet mocht combineren, lag zijn keuze voor de hand. De eerste schepen, die tot drie keer toe een gooi deed naar het burgemeesterschap, had twee jaar geleden al aangekondigd dat hij zijn laatste rit als kopman had gereden. Toen hij op 30 juni de eed aflegde in het Vlaams Parlement, had hij dan ook al besloten dat zijn politieke toekomst daar lag. Toch zou het nog twee maanden duren voor die beslissing wereldkundig werd gemaakt. De Open VLD wou immers meteen een nieuwe kandidaat-burgemeester naar voren schuiven, die het in 2012 moet opnemen tegen de populaire socialist Daniël Termont.

Zelf beschouwde Van Rouveroij schepen Christophe Peeters, die bekendstaat als een schrandere politicus met een stevige dossierkennis, als zijn dauphin. Maar Peeters is geen electorale hoogvlieger. En dat is schepen en Kamerlid Mathias De Clercq, kleinzoon van minister van staat Willy De Clercq en beschermeling van de broers Verhofstadt, duidelijk wel. Het is dan ook de 27-jarige De Clercq die nu eerste schepen wordt, en daarmee ook de nieuwe numero uno van de Gentse liberalen. Maar het ziet er niet naar uit dat hij zich in alle rust op het lokale examen van 2012 zal kunnen voorbereiden, want een jaar eerder zal hij al een prominente rol moeten spelen bij de federale verkiezingen. De kans is dan ook groot dat Gent binnen de kortste keren te klein wordt voor de liberale kandidaat-burgemeester.

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content