Dokter God, Dokter Xerox, de klooncowboy: zijn stuntwerk heeft de Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori al veel bijnamen opgeleverd.

De ploeg van het zondagse Canvas-programma Spraakmakers slaagde er onlangs in om een afspraak te maken met Antinori in zijn privékliniek in Rome. Aanleiding was uiteraard ’s mans plan om nog dit jaar een gekloonde baby op de wereld te zetten. Het zou niet het eerste controversiële kind zijn op Antinori’s palmares: in 1994 veroorzaakte hij wereldwijd opschudding toen hij een vrouw van 63 aan een kind hielp.

Antinori is, zacht uitgedrukt, nogal drammerig. Hij verdedigt zijn plannen met weinig harde argumenten en veel spektakel. Op de keper beschouwd is hij perfect gewaagd aan het door hem verfoeide Vaticaan: zij vergelijken hem met Hitler, hij vergelijkt hen met de Taliban.

Waarom wilt u een gekloonde baby ter wereld brengen?

SEVERINOANTINORI: Het is een goede manier om onvruchtbare mannen te helpen, mannen zonder zaadcellen. De kinderwens is een oerverlangen. Mijn werk is voor mij een missie geworden.

Doet u het niet vooral om rijk en beroemd te worden?

ANTINORI: Nee, want dat ben ik al. Voor mijn goede naam zou het beter zijn als ik dit niet zou doen. Maar als ik ergens in geloof, ga ik onvermoeibaar door. Dat is mijn plicht als wetenschapper.

Hebt u al koppels geselecteerd?

ANTINORI: Al vele honderden, onder meer in Italië en de VS. Ze zullen goed worden geïnformeerd over de methode en de risico’s. Daarom zou ik in de eerste groep vooral koppels willen waarvan de man dokter is. Zo heb ik er nu al vier of vijf.

Maar iedereen is het erover eens dat het nog veel te vroeg is, veel te gevaarlijk.

ANTINORI: Je moet altijd een risico incalculeren. Maar ik ben voorzichtiger dan ik eruitzie. Mijn collega’s weten dat ik een ruime ervaring heb in de gynaecologie, de biologie en de geneeskunde.

U hebt wel problemen met uw wetenschappelijke collega’s, u staat geïsoleerd.

ANTINORI: Helemaal niet. Veel collega’s bellen mij om hun steun te betuigen. Bob Edwards, de man van de eerste proefbuisbaby, heeft geschreven dat klonen misschien aanvaardbaar is bij mannelijke onvruchtbaarheid. Trouwens, alle technieken die aanvankelijk controversieel waren, zijn nu routine.

Uw buren, hier een beetje verderop in het Vaticaan, houden niet van u.

ANTINORI: Ik begrijp de wetenschappelijke reserves. Maar het zogenaamde ‘ethische’ protest komt voort uit een religieus fanatisme. In Europa en de VS beschouwen christenen deze techniek als beledigend voor God. De Taliban worden veroordeeld, maar ik wil er graag op wijzen dat president Bush precies hetzelfde, fundamentalistische gedrag vertoont. Ze zeggen ook dat klonen de menselijke waardigheid aantast, dat ik…

… voor God wil spelen.

ANTINORI: Precies. Maar hoe kan ik nu voor God spelen als ik niet eens in God geloof? Belachelijk. God bestaat niet, voor mij bestaan alleen de mensenrechten. Mijn enige God is de mensheid.

J.D.C.

Met dank aan Spraakmakers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content