Barbara Wijckmans is de nieuwe directeur van Het Paleis,

het vroegere KJT. Zij wil een frisse wind laten waaien in het Antwerpse jeugdtheaterhuis dat in de traditie vastgeroest raakte. Wijckmans probeert dat door van Het Paleis een open huis te maken. Naast de vele gastproducties die er dit jaar te zien zijn, werkt Het Paleis voor de eigen producties samen met andere gezelschappen en theatermensen.

“Nat”, een dansvoorstelling voor kinderen en jongeren, mocht het Paleisseizoen succesvol openen. Voor de volgende productie klopten ze aan bij Toneelschap B&D, een Nederlands jeugdtheatergezelschap. Onder leiding van regisseur Lidwien Roothaan kwam op die manier “Cowboys” tot stand.

Het verhaal speelt zich af in Duketown, waar de Duke alles voor het zeggen heeft. Op een dag komt een nieuweling, Virgil Spark, zich bij de bende van de Duke voegen. In feite wil Virgil alleen maar wraak nemen omdat de Duke zijn ouders heeft vermoord. Virgil denkt dat hij zijn wraakneming het gemakkelijkst kan uitvoeren als hij zich bij de bende aansluit. Zijn schietkunst is daarbij een waardevolle troef. Het publiek is getuige van een treinoverval en proeft van de hebzucht en het egoïsme van de Duke. Hij schrikt er zelfs niet voor terug om zijn vrienden te doden, omdat hij het goud voor zich alleen wil houden. Gelukkig is er nog Virgil Spark om dit plannetje te verijdelen.

De vijf acteurs ( Loek Beumer, Peter Drost, Jan Elbertse, Koos Elfering en Gerold Guthman) wilden een voorstelling maken “over de clichés van een mannenwereld”. Dit is ze dan ook gelukt, want veel meer dan de gebruikelijke westernclichés wordt er niet gebracht. Toch is het een frisse voorstelling, die het jeugdige publiek weet te boeien.

Ook het decor komt rechtstreeks uit de film. Een straat met vervallen huizen, de saloon, een doek met de Far West op geschilderd, ghosttown. Het decor (een ontwerp van Laura de Josselin de Jong) wordt vaak gewisseld. Toch daalt het tempo hierdoor niet, want de scènes worden vlot aaneengeregen met muziek en zang. Toegegeven, het is een spaghettiwestern, maar een leuke en spannende.

“Cowboys”, vanaf acht jaar. Nog tot 15/11 in Het Paleis in Antwerpen, daarna op reis tot februari. Info: 03/202.83.60.

Isabelle Finet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content