De M5S lonkt naar extreemrechts

© Gettyimages

Komt er in Italië een coalitie tussen de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) en de extreemrechtse Lega Nord? Jarenlang beweerde M5S dat ze geen coalities wilde sluiten met andere partijen en al zeker niet met de vermeend fascistische Lega.

Na de verkiezingen van 4 maart werd M5S de grootste partij, maar ze haalde geen absolute meerderheid. MS5-partijleider Luigi Di Maio (centraal op de foto, naast komiek Beppe Grillo die M5S stichtte) verandert nu het geweer van schouder en overweegt volgens de Italiaanse krant La Stampa een coalitie met de Lega. Volgens de krant is dat niet zo verrassend. Na een analyse van de partijprogramma’s blijken de M5S en de Lega meer overeenkomsten te hebben met elkaar dan met andere mogelijke coalitiepartners zoals de centrumlinkse Democratische Partij (PD). Volgens een interne peiling van de M5S verkiezen ook de meesten van haar aanhangers de Lega boven de PD.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content