Vernieuwing bij de Luikse PS? De linkse essayist Claude Demelenne, auteur van verschillende boeken over de PS, verwacht er weinig van.

Vorige week nam Willy Demeyer, burgemeester van Luik, ontslag als voorzitter van de Luikse PS-federatie, een gevolg van het Publifin-schandaal. Kan er nu eindelijk schoon schip gemaakt worden?

CLAUDE DEMELENNE: Daar zou ik niet op rekenen. Ik vrees dat we een nepvernieuwingsoperatie krijgen: het ziet eruit als vernieuwing, het smaakt ernaar, maar het is er geen.

Momenteel circuleren er twee scenario’s. In het eerste zou Frédéric Daerden de nieuwe voorzitter van de Luikse PS worden. Aan dat scenario hecht ik weinig geloof: alles bij de jonge Daerden herinnert aan zijn vader, de in 2012 overleden PS-coryfee Michel Daerden, zelfs zijn manier van spreken. Hij heeft één grote troef: de socialistische vakbond en het socialistische ziekenfonds steunen hem.

En het tweede scenario?

DEMELENNE: Dat is een duoticket. Aan de ene kant heb je, als voorzitter, de Luikse schepen van Cultuur en Stedenbouw Jean-Pierre Hupkens. De man is al 62 jaar, maar is uitgesproken links, is geen apparatsjik en wordt gesteund door Willy Demeyer. Hupkens’ ondervoorzitter zou Waals parlementslid Déborah Géradon worden. Géradon, een rijzende ster binnen de PS, komt uit Seraing en is een protegé van burgemeester Alain Mathot. Dat staat mooi voor de buitenwereld: een frisse, jonge vrouw aan het roer, en intussen kunnen Demeyer en Mathot hun invloed behouden.

De Luikse PS-baronnen geven het niet zo snel op?

DEMELENNE: Ze hebben geen zin om het loodje te leggen, nee. Willy Demeyer is een eerlijk man, hoor. Het probleem is dat hij door affairisten omringd wordt. Uitgerekend de Luikse PS, de meest linkse federatie van allemaal, is ingepalmd door rode kapitalisten. Kopstukken zoals André Gilles, Stéphane Moreau en Alain Mathot zijn ziek van geld. Onder het voorwendsel van Luiks economisch patriottisme – ‘Wij vechten om de werkgelegenheid en de economische beslissingscentra hier te houden’ – heeft hun partij zich in die stad tot het ultraliberalisme bekeerd en heerst er een cultuur van hebzucht. Het drama is dat de PS in Luik geen Paul Magnette heeft die, zoals in Charleroi, orde op zaken kan stellen. We weten niet wat er nóg allemaal naar buiten zal komen.

Wat wordt hiervan de fall-out bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018?

DEMELENNE: Bij de Luikse PS zijn ze verschrikkelijk bang voor de extreemlinkse PTB. En terecht. De laatste opiniepeilingen hebben de PTB in Luik maar liefst 20 procent gegeven. Ik ken heel wat Luikenaars, met name jongeren, voor wie de PTB het ware links belichaamt.

Door HAN RENARD

‘Het drama is dat de PS in Luik geen Paul Magnette heeft die, zoals in Charleroi, orde op zaken kan stellen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content