07

10/06

Het kartel CD&V/N-VA wint de parlementsverkiezingen. Op de Senaatslijst haalt CD&V-boegbeeld en Vlaams minister-president Yves Leterme 800.000 voorkeurstemmen. In Franstalig België is de liberale partij (MR) voor het eerst groter dan de socialistische partij (PS).

13/06

MR-voorzitter Didier Reynders wordt informateur.

05/07

Europarlements-lid en ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) krijgt van de koning de opdracht te bemiddelen en te onderhandelen.

15/07

Yves Leterme wordt formateur.

23/08

Leterme geeft zijn formatieopdracht terug. Oranje-blauw raakt niet op de sporen door onenigheid tussen Vlamingen en Franstaligen.

29/08

De koning stuurt Herman Van Rompuy (CD&V) het veld in als verkenner.

29/09

Leterme wordt voor de tweede keer formateur.

07/11

De Vlaamse partijen keuren in de Kamer- commissie Binnenlandse Zaken de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde goed.

08/11

De koning vraagt Kamervoorzitter Herman Van Rompuy en Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) om een communautaire dialoog te starten die formateur Leterme behulpzaam kan zijn.

15/11

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Marino Keulen (Open VLD) beslist de burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen omdat ze Franstalige oproepingsbrieven voor de verkiezingen hebben rondgestuurd.

01/12

Formateur Leterme neemt ontslag. Met de oranje-blauwe onderhandelaars komt hij er niet uit.

17/12

Verhofstadt wordt formateur. Hij moet een interim-regering vormen die het pad effent voor Yves Leterme.

21/12

Verhofstadt legt de eed af als premier van een interim-regering met Open VLD, MR, CD&V, CDH en PS.

08

15/01

Start van Werkgroep Staatsher-

vorming (Octopusgroep) met vertegenwoordigers van CD&V/N-VA, CDH, MR, FDF, Open VLD, PS, SP.A/Spirit, Groen! en Ecolo.

20/03

Leterme legt de eed af als premier van een regering met CD&V, CDH, Open VLD, MR en PS.

03/06

Start van de werkgroep Staatsher-vorming (Octopus-bis).

14/07

Leterme dient bij de koning het ontslag van zijn regering in.

17/07

De koning weigert het ontslag van de regering te aanvaarden en stelt François-Xavier de Donnéa (MR), Raymond Langendries (CDH) en Karl-Heinz Lambertz (PS) aan als bemiddelaars. Zij moeten een uitweg zoeken uit de communautaire impasse.

19/09

De bemiddelaars stellen hun eindrapport voor. B-H-V staat niet op de agenda. Didier Reynders (MR) blijft er echter bij dat er daarvoor, parallel met de communautaire dialoog, een oplossing moet worden gevonden. N-VA verwerpt het verslag en weigert deel te nemen aan de communautaire dialoog.

19/09

De bemiddelaars stellen hun eindrapport voor. B-H-V staat niet op de agenda. Didier Reynders (MR) blijft er echter bij dat er daarvoor, parallel met de communautaire dialoog, een oplossing moet worden gevonden. N-VA verwerpt het verslag en weigert deel te nemen aan de communautaire dialoog.

21/09

Het ledencongres van N-VA zegt de steun aan de federale regering op. Premier Yves Leterme garandeert Vlaams minister-president Kris Peeters dat de federale regering niet meer over B-H-V zal onderhandelen. SP.A en Open VLD eisen het ontslag van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content