Kan je een systeem ontwikkelen dat toelaat om muziek van het internet te halen en dat tegelijkertijd illegaal kopiëren onmogelijk maakt? In multimedialand is dat momenteel de vraag van één miljoen. Een oplossing dringt zich op, nu muziekwebsites waanzinnig populair worden en de traditionele platenindustrie voor zijn voortbestaan vreest.

De inzet is groot, want de potentiële markt voor e-muziekhandel wordt geschat op 1500 miljard frank per jaar. En de spanning stijgt, nu Microsoft en IBM een gevecht aangaan voor het verwerven van een standaard. Beide informaticareuzen kondigen namelijk op hetzelfde moment een nieuwe technologie aan voor legitieme muziekhandel via het internet.

IBM gaat in zee met RealNetworks, een bekend bedrijf dat software levert voor het afspelen van muziek en videoclips op de pc. Om een idee te geven: het RealPlayer-pakket van RealNetworks telt momenteel zo’n 55 miljoen gebruikers. Een ideale partner dus voor IBM om samen het zogenaamde Electronic Music Management System (EMMS) te ontwikkelen, dat elektronische veiligheid garandeert via een digitaal watermerk en een controle op het aantal keren dat een muziekbestand kan worden gekopieerd.

Microsoft heeft een volledig vergelijkbaar product in de pijplijn zitten, MS Audio 4.0, dat mogelijk deel zal uitmaken van een volgende Windows-versie.

Volgens experts heeft IBM, mede dankzij de alliantie met RealNetworks, een voorsprong. Bovendien hebben platenmaatschappijen als Universal, BMG en EMI reeds ingestemd met een proeftest van EMMS. De wereldwijde populariteit van Windows als besturingssysteem speelt dan weer in het voordeel van Microsoft.

Pikant detail is dat beide giganten deel uitmaken van het Secure Digital Music Initiative, een grote denktank die een eenzijdige oplossing zoekt voor veilige e-muziekhandel. Dat wordt dus nog flink bikkelen.

Op dit moment willen platenfirma’s geen muziek van hun artiesten ter beschikking stellen via het net, wegens het ontbreken van controle- en veiligheidsmechanismen. MP3, de technologie die vandaag gehanteerd wordt om muziekbestanden te comprimeren (waardoor ze vlot over het internet kunnen reizen), geeft piraten vrij spel. Vandaar ook de bloeiende scène van illegale muziekwebsites. Websites die wellicht zullen blijven bestaan, veilige systemen of niet.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content