De laatste kans

© Javier Larrea / Belga Image

Gehuld in kleurige jassen en met klimijzers aan de schoenen trekt een groep toeristen door de majestueuze Perito Morenogletsjer. De dertig kilometer lange gletsjer is de grootste toeristische attractie van Zuid- Patagonië.

Het fenomeen heeft ondertussen al een naam: last chance tourism, het bezoeken van plekken die dreigen te verdwijnen. Smeltende gletsjers, oerwouden die gekapt worden, eilanden die door het stijgende zeeniveau dreigen te overspoelen, het Groot Barrièrerif dat door de klimaatverandering afsterft.

Ironisch genoeg is Perito Moreno een van de weinige gletsjers ter wereld die voorlopig niet in omvang afneemt door de klimaatverandering. Op die manier trekt de gletsjer steeds meer toeristen aan, wat de druk op het fragiele ecosysteem verder vergroot. Ook in het toerisme van de laatste kans is het nog steeds een kwestie van erbij te zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content