Vindt u aandelen en obligaties saai, en vertrouwt u de kuren van de beurs niet? Waarom niet uitkijken naar investeringen waar u tenminste van kunt genieten? Ons zusterblad Moneytalk wijdt een uitgebreid dossier aan die vraag, en Knack toetst de theorie aan de praktijk. Deel 3: investeren in kunst.

De kunsthandel, dat zijn toch monsterveilingen met Van Goghs en Picasso’s? Grote namen en al even grote evenementen die tot de verbeelding spreken. Alleen zijn dergelijke werken onbereikbaar voor de doorsneebelegger, en zijn de kunst- en antiekmarkt bijzonder gevoelig voor modegrillen. Wat dertig jaar geleden nog werd aanbeden, wordt nu soms verguisd. Zo halen de werken van de Vlaming Paul Van Hoeydonck, toch de enige kunstenaar ter wereld van wie een beeldje op de maan staat, heel wat lagere prijzen dan in zijn glorietijd.

Toch bewijzen de meeste statistieken dat de belangstelling voor kunst wereldwijd stijgt. Volgens de Moses and Mei Fine Art Index houdt een belegging in kunst gedurende de laatste 50 jaar min of meer gelijke tred met Standard & Poor’s 500-beursindex. De Moses and Mei bekijkt echter het topsegment van de markt, en daar gelden andere wetten dan voor modale objecten.

Dat u uw huiswerk moet maken, is een evidentie: u hoort alles te weten over de gemiddelde prijzen, de periodes in het werk van de kunstenaar, de authenticiteit. De prijzen stijgen spectaculair, maar insiders maken zich zorgen dat de zeepbel van de hedendaagse kunst zal barsten. De gezondheid van de kunstmarkt is deels gekoppeld aan die van de aandelenmarkten. Veel liefhebbers kopen kunst en antiek met de winsten die ze boeken op hun aandelenbeleggingen. Gezien de zware terugval van de beurzen ligt het voor de hand dat de kunstmarkt op een lager toerental zal gaan draaien.

Bovendien is investeren in kunst een langetermijnkwestie. Dat heeft veel met de kosten te maken. Bij de aan- en verkoop van aandelen betaalt u 0,5 procent of nog minder, bij kunst of antiek ligt dat anders. Antiquairs en galeriehouders hanteren forse winstmarges. Als u voor een mahoniehouten kast 10.000 euro betaalt, zal de verkoper zeker niet bereid zijn om die twee jaar later voor 10.000 euro terug te kopen. Er kan makkelijk vijf à tien jaar of nog meer overheen gaan, afhankelijk van de ontwikkeling van dit marktsegment, vooraleer u uw investering hebt terugverdiend. Wanneer u op veilingen koopt, moet u er rekening mee houden dat de koper 20 procent of meer – eventueel verhoogd met volgrecht – betaalt op de hamerprijs. Wie op veilingen verkoopt, krijgt in de regel 15 procent minder dan de hamerprijs. De koper van een stuk dat wordt afgehamerd op 10.000 euro betaalt minstens 12.000 euro, terwijl er voor de verkoper van hetzelfde object 8500 euro overblijft. Anders gezegd: het kopen en daarna verkopen van hetzelfde voorwerp tegen een identieke hamerprijs resulteert in een minwaarde van zowat 30 procent.

MONEYTALK OP TELEVISIE: ELKE DINSDAG EN DONDERDAG OP KANAAL Z.

HET MEINUMMER VAN MONEYTALK, DAT VANAF 24 APRIL VERKRIJGBAAR IS, BRENGT EEN COVERVERHAAL OVER ALLERLEI MANIEREN OM TEGELIJKERTIJD TE INVESTEREN éN TE GENIETEN. INFO: www.moneytalk.be

Celine De Coster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content