Opleidingen zijn er genoeg. Informatie ook. Maar vaak zie je door het bos de bomen niet. Een lijst met websites kan helpen.

Kiezen is nooit gemakkelijk. Je kunt ofwel opteren voor een bepaalde opleiding en dan een instelling zoeken die je ligt, of je kiest voor een universiteit of hogeschool en zoekt daar dan de opleiding die je wil. In beide gevallen is er op het internet keuze te over. Maar vergeet niet dat elke hogeschool en elke universiteit diensten heeft die je helpen en begeleiden bij je keuze. En daar zitten de echte experts.

Voor wie eerst zelf op zoek wil, zochten wij een (onvolledige) lijst bij elkaar.

UNIVERSITEITEN

www.vlir.be

Website van de Vlaamse Interuniversitaire Raad. De Vlir organiseert overleg en samenwerking onder de zes Vlaamse universiteiten en tussen de universiteiten en de Vlaamse regering.

Via de zoekmachine vind je wel publicaties en cijfers over voortgezette opleidingen, maar verder moet je universiteiten afdweilen. En die websites zijn niet allemaal even goed om informatie op te vragen.

Universiteit Antwerpen

www.ua.ac.be

Zoeken en klikken op onderwijs. Een bijzonder handige en volledige – zij het wat saaie – website. Maar alles is er te vinden.

Vrije Universiteit Brussel

www.vub.ac.be/iPaVUB (Instituut voor Postacademische Vorming) en klikken op ‘alfabetisch overzicht’. Handige website, maar jammer genoeg niet consequent opgebouwd en nog niet volledig.

Katholieke Universiteit Brussel

www.kubrussel.ac.be/onderwijs/vao/index.htm

Handige website en zeer volledig.

Universiteit Gent

www.rug.ac.be/RUGportal/nl/onderwstud

Hierop kan zowel ‘wetenschappelijke nascholing’ (met weer eens handige links) worden aangeklikt als ‘postacademische en permanente vorming’. Dan wordt een overzichtelijke pagina geopend, per faculteit. Jammer genoeg niet volledig en bij aanklikken van de links, niet consequent opgebouwd.

Katholieke Universiteit Leuven

www.dpav.kuleuven.ac.be/links.htm

De keuze voor een zeer volledige webpagina heeft nadelen. Ze is niet echt overzichtelijk. Permanente vorming, postacademische vorming, bijscholing, alles heeft dezelfde lay-out. De link ‘voortgezette academische opleidingen aan de KU Leuven’ is dan weer wel zeer overzichtelijk en de opbouw ervan is heel consequent. Ook KULAK (Afdeling Kortrijk van de KU Leuven) is hier opgenomen, maar heeft ook een eigen stek www.kulak.ac.be.

Limburg Universitair Centrum

www.luc.ac.be

Klikken op ‘onderwijs’ en dan op ‘voortgezette opleidingen’. Handig, volledig en zeer consequent opgebouwd.

HOGESCHOLEN

www.vlhora.be

De webstek van de Vlaamse hogescholenraad, de officiële instelling die de Vlaamse regering adviezen geeft over alles wat met hogescholen te maken heeft en tegelijk het overleg tussen de hogescholen organiseert.

Van hieruit kun je gemakkelijk hoppen naar bijvoorbeeld de VLIR, het VSKO (Vlaams Secretariaat voor het Katholiek Onderwijs of ‘de Guimardstraat’) en de Vlaamse regering.

Via een zoekmachine kun je ook de decreten en standpunten over voortgezette opleidingen vinden, maar de website laat je in de steek als je een overzicht wil van alle voortgezette opleidingen. Je kunt wel per provincie of studiegebied kijken wat wordt aangeboden. Maar dat wil ook zeggen dat je al een keuze hebt gemaakt. Of je moet telkens alle hogescholen afsurfen om de info te krijgen. En niet elke webstek is even gebruiksvriendelijk.

OVERZICHTWEBSITES

www.ond.vlaanderen.be/hoger-onderwijs/univ/vao.htm

De website van het departement Onderwijs. Overzichtelijk, maar verouderd en zonder doorklikmogelijkheden. Er wordt wel gewerkt aan een nieuwe website ( www.ond.vlaanderen.be) maar die is verre van volledig. Wel kun je op deze site alles vinden over studiebeurzen, kindergeld en studeren in het buitenland.

www.technoport.be

Een zeer handige en gemakkelijk te gebruiken website, maar alleen voor de technologische industrie. Sites van hogescholen, universiteiten en bedrijven laten ook een carrièreplanning toe.

www.nug.be/leren/informatie.htm

De Nationale Unie der Gegradueerden is een organisatie waarin de afgestudeerden van drie hogescholen – Sint-Kathelijne-Waver, Gent, Kortrijk – samenwerken. Drie hogescholen die lobbyen voor erkenning van hun diploma’s in Europa. Maar NUG heeft ook een schitterende website over voortgezette opleidingen en posthogeschoolvorming. Per locatie per studiegebied geordend, gemakkelijk te navigeren en zeer objectief. Een aanrader.

www.gotalent.be/got.asp

Een handige webstek die via doorklikken ook cijfers geeft over de meest gevraagde diploma’s en getuigschriften, maar ook vertelt wat achter een al dan niet prestigieuze titel schuilgaat. Je kun dus hoppen tussen sites voor werkgevers en hogescholen en op die manier gericht zoeken.

Misjoe verleyen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content