Er is heel wat te doen geweest in België om zes kroonkurken en vooral om wat errond en eronder zat, terwijl ik onwetend door Ierland reed en van het water dronk dat door dezelfde soort kroonkurken in de fles gevangen gehouden wordt.

Amper was ik thuis en had de begroeting met onze Siamese kat zonder te veel verwondingen overleefd, want hij drukt zijn liefde uit door mijn been te gebruiken als krabpaal, of de telefoon rinkelde. Met een zucht van gemengde gevoelens vernam ik dat het vriend Guido was.

?Wat denk je zoal van de kroonkurken ?? vroeg hij op de man af.

?De kroonkurken ?? zei ik verbaasd. ?Kerel ik heb er in jaren niet meer aan gedacht en ook niet in geïnvesteerd. Ik weet zelfs niet of ze nog op onze aandelenmarkt aangeboden worden.?

?GELDWOLF !? klonk het aan de andere kant. ?Ik bedoel niet de aandelen, maar de zes kroonkurken van de spuitwaterreclame.?

?Ik weet nergens van,? zei ik uit mijn lood geslagen. ?Ik kan me best voorstellen dat kroonkurken en spuitwater samengaan als kogel en tang, maar waarom die plotse opwinding over zes van die onschuldige dekseltjes ??

?Omdat ze niet zitten waar ze horen te zitten,? fluisterde hij.

?O nee,? zei ik. ?Waar zitten ze dan wel ??

?Ik kan niet vrijuit spreken,? siste hij. ?De kleinkinderen lopen hier rond en de oudste heeft oren als kinkhorens. Wel de kroonkurken zitten op de uiteinden van tu sais bien quoi de trois femmes.?

?Waarom spreek je in godsnaam plots slecht Frans kerel ?? vroeg ik verbaasd.

?Omdat deze kleine boefjes allemaal televisie-Engels kennen,? fluisterde hij, ?en omdat ik dit niet in hun gezelschap vanop de daken wil uitschreeuwen.?

?Laten we even herhalen,? zei ik, terwijl ik mijn linkerhand aan het voorhoofd bracht. ?Er zitten zes, zegge en schrijve zes kroonkurken op de uiteinden van on sait bien quoi de trois femmes zes op elke tu sais quoi of slechts een op elke tu sais quoi.?

?Je spot met mij,? klonk het verwijtend, ?maar ik ben vader, grootvader en wie weet, als ik mijn vraatzucht en alcoholisme de baas kan blijven, overgrootvader. Ik draag verantwoordelijkheden die jij niet kent.?

?Goed, goed,? suste ik. ?Maar je schaapjes hebben toch al erger gezien als ze tot tien uur ’s avonds mogen opblijven.?

?Waar woord,? zei hij, ?doch dat speelt zich af op het kleine scherm in de intimiteit van de huiskamer, maar dit zo blak en bloot.?

?Denk je dat dit verstrekkende gevolgen zal hebben ?? vroeg ik een lach verstikkend.

?En wat met het rijgedrag om en rond deze reclameborden ?? klonk het geveinsd bezorgd.

?NIET GEVAARLIJKER dan vanuit je auto naar je vrouw telefoneren en vernemen dat je avondmaal in de diepvries staat ?? riposteerde ik.

?En welk effect maakt zo’n vertoon op een zuigeling als hij deze gepantserde dames ziet ? Ik wil op de implicaties niet verder ingaan ?? beet hij terug.

?Je mag met al die zuigelingenpsychologie niet te ver gaan,? zei ik vergoelijkend. ?Vergeet niet dat dokter Spock in de herfst van zijn leven zijn lezers de raad gaf om hun telgen met zijn boek desnoods een ranseling te geven als hun gedrag de spuigaten uitliep.?

?Alweer raak,? antwoordde hij. ?Maar ook onze generatie mogen we niet voor het hoofd stoten. Ik zocht het op en ons werd aangeleerd dat men kan misdoen door onzuivere oogopslagen.?

?Door onzuivere oogopslagen ? Hoewel ik christelijk opgevoed ben, heb ik deze term nog nooit gehoord,? zei ik. ?Bij ons waren het… ja… blikken, denk ik, ongeoorloofde blikken, een academische vraag, wat verstaat men door onzuivere oogopslagen ??

?Wacht eens even, hier heb ik het, onzuivere oogopslagen zijn wanneer men met onzuivere bedoelingen de blikken vestigt op personen of zaken, of naar zaken ziet die licht aanleiding kunnen geven tot zware bekoringen,? reciteerde hij.

?Verdorie,? zei ik. ?Nu is het hek van de dam, want telkens als ik een fles spuitwater met kroonkurk openmaak overvalt me van nu af aan een Sint-Antoniusbekoring.?

?Je slaat de nagel op de kop,? riep hij.

?Toch blijft het zwakke geslacht ons beheersen,? mijmerde ik luidop. ?Al komen ze langs spuitwater naar binnen, een keer de kurk eraf gaat, zijn we verloren.?

Gommaar Timmermans

Aristoteles paardje spelend voor Phyllis, nadat hij twee flessen spuitwater gedronken had. Over de tuinmuur roddelen twee buren, een sport die door geen denkbare kurk in de fles te houden is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content