‘De kleine Waalse Trump’

Ex-minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) rekent in haar boekje Galant, je vous dis merde! af met de politiek. ‘Plat populisme’, vindt Martin Buxant van L’Echo.

Wat maakt u van dit boek?

MARTIN BUXANT: Het ligt al in de vuilnisbak. Nee, ernstig, ik heb het in vijf minuten gelezen en meteen weggegeven. Dit boek is gewoon een persoonlijke wraakactie. Galant heeft geen politiek project en geen ideeën. Ze heeft niets te vertellen, behalve over haar eigen psychologische problemen en een reeks loze verdachtmakingen. Het is plat populisme van de kleine Waalse Trump.

Klopt er dan niets van het beeld van de federale politiek dat Galant schetst?

BUXANT: Galant klaagt over seksisme en machismo in de politiek, maar brengt geen enkel bewijs aan. Als je zulke beschuldigingen uit, moet je ze toch hard kunnen maken? Ze verspreidt alleen maar geruchten en maakt zo de hele politiek verdacht. Het is koren op de molen van de populisten in Wallonië en Vlaanderen, en dat kunnen we missen als kiespijn.

Volgens Galant zou Didier Reynders een vileine rol hebben gespeeld in haar gedwongen ontslag uit de federale regering omdat ze binnen de MR tot het kamp van Charles Michel behoort.

BUXANT: Opnieuw, waar zijn de bewijzen? Galant zegt maar wat. Wat je vooral moet besluiten uit dit boek, is dat Galant het niveau niet heeft voor de nationale politiek. Ze had nooit in de federale regering mogen zitten.

Is dit boek lastig voor de MR?

BUXANT: Het is pijnlijk voor het politieke bedrijf in zijn geheel, maar voor de MR is dit op zich een mineur incident, de partij heeft wel andere katten te geselen.

Geniet Galant vandaag nog de bescherming van premier Michel?

BUXANT: Michel heeft nu wel afstand van haar genomen, na alle ellende die ze hem heeft bezorgd. Dat is het probleem met deze vrouw. Ze zorgt alleen maar voor problemen en reikt nooit oplossingen aan. Als minister heeft ze niets klaargespeeld, en nu vult ze haar tijd met het bekritiseren van de politiek. Ik krijg het op mijn heupen van dit soort mensen.

Zal ze lokaal nog een politieke rol spelen?

BUXANT: In haar dorp Jurbize blijft Galant populair. Vóór de publicatie van dit boek had ze als lokaal boegbeeld ook de onvoorwaardelijke steun van de partijtop. Dat zou nu weleens kunnen veranderen. Partijvoorzitter Olivier Chas-tel heeft het helemaal gehad, en heeft spijt dat hij haar interne concurrent in Henegouwen, George-Louis Bouchez, niet heeft gesteund. Die heeft de reputatie van een oncontroleerbare brokkenpiloot, maar hij komt nu bedachtzamer en verstandiger over dan Jacqueline Galant.

Deze week keert Galant terug naar het Waals Parlement. We zullen dus nog van haar horen?

BUXANT: Helaas wel, ja.

Door HAN RENARD

‘Galant heeft geen niveau. Ze had nooit in de federale regering mogen zitten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content