'De kleine landen worden bedrogen'

20/05/09 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:56

In Duitsland grapte de voorzitter van de SPD dat discussies zoals die over de belastingparadijzen vroeger opgelost zouden zijn door soldaten te sturen. Niet geestig, vindt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.

Samen met België en Oostenrijk weigert Luxemburg de aan buitenlanders uitgekeerde interesten te melden bij de fiscus van hun thuisland. Daarom gelden ze samen met niet-EU-lidstaten als Zwitserland en Liechtenstein als belastingparadijzen.

JEAN-CLAUDE Juncker: Volkomen onterecht. België, Luxemburg en Oostenrijk hebben zich ertoe verbonden de OESO-standaard 'informatie-uitwisseling op aanvraag' te respecteren. Als een Duitse belastingambtenaar redenen heeft om te twijfelen aan de fiscale eerlijkheid van een belastingplichtige en daarom bij ons navraag doet, krijgt hij wel degelijk de informatie die hij vraagt. Precies daarom zijn de Europese leiders op de EU-top van maart overeengekomen dat niemand van ons thuishoorde op die 'grijze lijst' van belastingparadijzen. Dat staat letterlijk in de slotverklaring. Maar een paar dagen la...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners