De magie van de bamboefluit.

Af en toe kwamen zelfs de goden uit het Hindoestaanse pantheon verbale overtuigingskracht tekort. Maar gelukkig hadden ze meestal iets achter de hand. Een bamboefluit bijvoorbeeld. Als Khrishna op zijn bâsurî speelde en magische klanken aan het instrument ontlokte, wist hij zijn geliefde Radha en andere herderinnetjes te bekoren en in z’n goddelijke dans te betrekken.

Ook Ronu Majumdar bespeelt de bâsurî of bamboefluit, een instrument dat lange tijd alleen in de volksmuziek werd gebruikt. Ondertussen is de techniek van het fluitspel zodanig ontwikkeld, dat de bâsurî als een volwaardig instrument binnen de Indiase klassieke muziek is opgenomen. Abhijit Banerjee begeleidt op tâblâ, twee trommen in de vorm van een afgeknotte kegel, bespeeld met de hand en met de vingertoppen. De tâblâ wordt gestemd op de grondtoon door het aanbrengen van stempasta op het membraan. De hoeveelheid regelt de toonhoogte van het slagvel.

Ronu Majumdar en Abhijit Banerjee brengen een Râga Jog, een avondrâgâ. Er worden gevoelens van weemoed en nostalgisch verlangen in uitgedrukt, met een religieuze ondertoon.

De râga is een kernbegrip in de Indiase muziek. Het is een toonpatroon, een reeks variërend van acht tot vijf (meestal echter zes of zeven) verschillende tonen binnen het octaafinterval, laddervormig betrokken op de grondtoon en bovendien in het bezit van een ?dominerende? toon, amsa genaamd.

U krijgt de volgende delen te horen : de alaap, een langzame introductie tot het toonmateriaal in vrij ritme ; de jor, het tweede deel van de alaap, waarbij de ?solist? een puls, een ritme introduceert ; de jhala, de climax van de alaap, nog altijd zonder ritmische begeleiding van de tabla ; de vilambit, het langzame deel van de râga, met begeleiding van de tabla in een gekozen ritmische cyclus ( tâla) waarbij één of meer composities worden gespeeld ; de drut, het slot van de râga in snel ritme, eveneens met één of meer composities.

Johan Van Acker

Ronu Majumadar (bâsurî) en Abhijit Banerjee (tâblâ) op vrijdag 28/2 om 20.00 in de Muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs, Poel 17 in Gent. Reservatie : Fnac Gent (09-209.22.11) of Shakti Majumdar (09-221.89.60).BRTN – Radio 3 bracht vorig jaar een cd uit met Ronu Majumdar, Abhijit Banerjee en Tarun Bhattacharya, een live-opname van de Râg Jog (MW Records MWCD-4015)

Ronu Majumadar : weemoed en nostalgisch verlangen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content