Snel surfen kan, maar met welke verbinding? In de race om de snelste internettoegang speelt de televisiekabel een hoofdrol.

Voor sommige mensen gaat het nooit snel genoeg. Zoals Terrence Koeman, een 18-jarige Nederlander die zich ergerde aan de trage kabelverbinding van UPC, zijn internet service provider. Hij gooide een paar modemkabels open, soldeerde wat en vertienvoudigde de snelheid van zijn verbinding.

In zijn contract met provider UPC stond echter dat gebruikers niet mogen raken aan de modem. Waarop de jonge Koeman besliste om dan maar een programma te schrijven dat hetzelfde effect genereert. De website waarop hij zijn programma zette, is inmiddels al verscheidene tienduizenden keren bezocht.

‘Bij ons is dit uitgesloten’, zegt Philippe Van Wassenhove, woordvoerder bij Telenet. ‘De functionaliteit van onze verbinding wordt centraal geregeld, en niet per modem’, is zijn technische uitleg. Maar hij voegt er aan toe, wat interessanter is voor de gebruiker: ‘Die verbinding in Nederland werd door de provider bewust dichtgeknepen. Dat doet Telenet niet.’

Eén van de grote troeven van Telenet, dat behalve telefonie ook internettoegang via de televisiekabel aanbiedt, is snelheid. Van Wassenhove: ‘Technisch gezien is op ons netwerk een snelheid van 10 Mbps (megabit per seconde) mogelijk bij het downloaden, en 768 Kbps bij het uploaden.’ Ter vergelijking: een degelijke modem op een analoge lijn haalt 56 Kbps (kilobit per seconde), een ISDN-lijn 128 Kbps.

‘In optimale omstandigheden haal je met andere woorden een bestand van 20 MB (Megabyte) bij Telenet binnen in een goeie halve minuut’, belooft Van Wassenhove. Indrukwekkende snelheden voor wie voor het eerst van een kabelverbinding proeft. Uiteraard neemt dat niet weg dat allerlei factoren – zoals drukke momenten op het internet, surfen via tragere verbindingen tussen bepaalde servers – de snelheid serieus kunnen drukken. Toch is internet tegen optimale kabelsnelheid – net zoals tegen optimale ADSL-snelheid (ADSL is de snelle technologie over de telefoonkabel) – internet zoals het zou moeten zijn: snel. Gratis is dat evenwel niet: een aansluiting bij provider Telenet kost 9999 frank. Daarna zakken de kosten tot een vast bedrag per maand: 1499 frank. Vermits er geen telefoonkosten zijn, speelt de bij elkaar gesurfte tijd immers geen enkele rol. De kabelverbinding staat permanent open, er moet niet telkens opnieuw worden ingelogd.

Dikker en sneller

Dat kabelverbindingen hoge snelheden halen, heeft te maken met de bandbreedte van de kabel. Vereenvoudigd gesteld: als we de dikte van een telefoondraadje vergelijken met de koperen kern van de coaxiale kabel die het televisiesignaal tot in de tv-set brengt, dan betekent dikker meer bandbreedte. Technisch gezien steekt het allemaal veel ingewikkelder in elkaar. De veel dunnere telefoondraad wordt bijvoorbeeld voortdurend opgewaardeerd, onder meer met de ADSL-technologie. Maar ook langs de kant van de kabel zijn vorsers druk in de weer en zullen ‘nieuwe technologische standaarden de snelheid in de toekomst nog kunnen opvoeren’, weet de Telenet-woordvoerder.

Met die beperking: anders dan de klassieke telefoonverbindingen wordt de kabel door verscheidene abonnees gedeeld. En als gedeelde vreugde dubbele vreugde betekent, dan is gedeelde bandbreedte halve bandbreedte. Met andere woorden, hoe meer mensen in een bepaalde straat beslissen om via de kabel te surfen, hoe meer de bandbreedte moet worden gedeeld. En hoe trager de verbinding.

Toch betekent meer surfers niet noodzakelijk dat er een file ontstaat. Telenet beweert immers de beschikbare brandbreedte nauwlettend in het oog te houden. Op elk moment kan het bedrijf beslissen de kabel in een bepaalde straat op te splitsen.

Ook voor wat downloaden betreft, durft Telenet in te grijpen. Volgens het contract met de kabelprovider mag de residentiële gebruiker slechts 300 MB per maand downloaden. Toch krijgt degene die de maximumhoeveelheid overschrijdt geen waarschuwing. Het aantal klanten dat het echt te bont maakt – en dan toch op de vingers wordt getikt – is daarvoor veel te klein. Telenet is vrij royaal en tolereert momenteel zelfs 2GB (gigabyte) per week, wat ruim is voor de modale surfer.

Wie van plan is om stevig te downloaden, houdt er best rekening mee dat een uit de kluiten gewassen pc helpt. Snelheid tijdens het internetten ervaar je trouwens ook in de manier waarop de informatie door de pc wordt weergegeven. Een kloksnelheid van 200 Mhz in combinatie met 128 MB vluchtig geheugen kan die klus wel aan. Toegegeven: er is al veel sneller en groter op de markt.

Jo Bossuyt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content