In augustus wordt de Stad aan de Stroom een Stad onder Stroom. Royal de Luxe komt.

De “Zomer van Antwerpen” loopt van 5 tot en met 30 augustus en die zal kort maar hevig zijn, want de organisatoren zien het groots. In amper 25 dagen zijn er meer dan honderd evenementen. Sommige spektakels zijn kolossaal en internationaal, andere zijn plaatselijke initiatieven. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: de toegang is goedkoop of zelfs helemaal gratis, kwestie van de drempel laag te houden. Het moet zomeren voor iedereen. De grootste kleppers kun je niet ontlopen, tenzij je Antwerpen mijdt of je barricadeert in je eigen huis. Want, geloof het of niet, “al wie daar zegt de reus die komt, de reus die komt”, die heeft voor een keer groot gelijk. De stad, die toch haar eigen reuzen heeft, krijgt hoog bezoek. Dat wordt vooraf aangekondigd via affiches, met een tekst die ongeveer als volgt luidt.

Er was eens een Reus die met zijn vlot verdwaalde. Hij werd door de zee en de stormen meegevoerd tot voor de kust van Afrika waar hij aanspoelde. Uitgeput van zijn verre reis en doodziek door alle ontberingen, stapte hij almaar rechtdoor, zomaar zijn grote neus achterna. Op een dag kwam hij in een dorp waar zwarte reuzen bergen en heuvels verzetten om akkers aan te leggen.

De zwarte reuzen hadden nog nooit een blanke gezien en ze verwelkomden de Reus heel nieuwsgierig. Ze bouwden een hut en verzorgden hem op een manier die hij soms erg vreemd vond. Op een dag werd de Reus wakker en was hij genezen. Lange, rustige jaren gingen voorbij. Zijn zwarte dorpsgenoten schonken de Reus een zoon die hij Kleine Reus noemde. Op een dag ging Kleine Reus er vandoor met zijn Watussi, een huisdier met hoeven en horens dat over meren en zeeën kan lopen en onder de grond.

Kleine Reus was zo nieuwsgierig geworden door zijn vaders verhalen over de kleine blanke mensen, dat hij zelf wel eens wou zien wat er waar van was. Maar Grote Reus was zo verontrust dat hij zijn pleegzoon achterna reisde. Onderweg vond hij een autobus vol kleine, zwarte mannetjes die hem wel wilden helpen bij zijn zoektocht door Europa. De Reus en zijn karavaan trokken door de woestijn. Hij blies de duinen uit de weg, viste een driemaster op van de bodem van de oceaan en stak de Middellandse Zee over. Terug aan land vervolgden de Reus en zijn karavaan hun weg.

STAD OP STELTEN

Begin juni waren de Reus en zijn karavaan in Le Havre en begin augustus worden ze in Antwerpen verwacht. Dat zullen we geweten hebben, want vier dagen lang zetten ze de hele stad op stelten. Op 6 en 7 augustus dwalen de Reus en zijn gevolg door de stad en ontmoet je hen op onverwachte plekken.

Op de Grote Markt is er een Afrikaans Feest (8 augustus). Wat er dan precies te vieren valt, blijft nog een goedbewaard geheim. De vierdaagse wordt op 9 augustus afgesloten met een imposante en amusante Parade vanaf de Grote Markt, langs de Scheldekaaien tot aan de Londenbrug.

De Reus en zijn karavaan zijn een creatie van Royal de Luxe, een Franse theatergroep die hier al eerder te gast was. Tijdens Antwerpen ’93 ontving hun “Cargo, de straat in de boot” tienduizenden bezoekers. Daarna verrasten ze de stad met “Embouteillages”, bevreemdende automobielen die het spitsuur nog meer in de war stuurden. Met “Peplum”, een voorstelling met vliegende piano’s en wonderlijke geuren, waren ze te zien in talrijke Europese, Amerikaanse en Australische steden.

Royal de Luxe werkt sinds vijftien jaar aan een soort theater dat zelf op zoek gaat naar publiek in plaats van omgekeerd. De Reus is hun grootste project ooit, en niet alleen letterlijk. Hij is tien meter lang en heeft schoenmaatje twee meter. Deze reuzentrekpop wordt bespeeld door vijftig mannen en vrouwen in rode fluwelen pakken. Dat legertje kabouters zwoegt als beesten om de Reus in beweging te zetten en te houden.

Voor de schepping van de Reus trok Royal de Luxe naar Kameroen, bouwde er twintig hutten en testte de pop uit op lokale marktjes. Daar zorgden de Reus en zijn vrienden, onder wie vijftig muzikanten uit Burkina Faso, voor onvergetelijke beelden en dat zal in Antwerpen zeker niet anders zijn.

De Reus en zijn karavaan brengen volksvermaak voor jong en oud, voor groot en klein. Een goede raad: houd de kinderen goed in de gaten. Voor je er erg in hebt, gaan ze de Reus achterna, want die is zo charmant en verleidelijk als de Rattenvanger van Hamelen.

Algemeen infonummer: (03) 220.81.11, de Zomer van Antwerpen houdt kantoor in het oude Koninklijk Paleis aan de Meir, Wapper 2, Antwerpen, tel.: (03) 224.85.00, e-mail: info@antwerpenopen.be

De Reus zoekt mensen die hem van 6 tot 9/8 willen begeleiden, tel.: (03) 455.69.44 (Frederik Liekens).

Griet Schrauwen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content