Prijzen voor klas- sieke cd’s uit 1996.

De Vereniging van de Belgische Muziekpers heeft op 17 maart de Caecilia-prijzen uitgereikt voor de tien beste klassieke cd-producties die in 1996 op de Belgische markt kwamen. Ze waren gekozen door een jury van acht muziekrecensenten onder voorzitterschap van Erna Metdepenninghen. Het feest vond plaats onder grote belangstelling van onder meer prins Laurent en diverse stars onder wie Anne Sofie von Otter, dirigent David Parry en de nu bijna 90-jarige violist André Gertler die interessante herinneringen opdiepte uit zijn verleden met Bela Bartók.

Hier volgt nu een ietwat droge opsomming, maar toch nuttig voor wie graag iets goeds wil kopen in het genre dat hem lief is. Om te beginnen voor de operaminnaars : ?De burcht van Hertog Blauwbaard? van Bela Bartók onder leiding van Bernard Haitink. (EMI 5 561 622), onder meer met Anne Sofie von Otter en John Tomlinson. Dan ?Moses und Aaron? van Arnold Schönberg door de Nederlandse Opera en het Concertgebouworkest met Pierre Boulez als dirigent (DG 449174-2) en David Pittman-Jennings en Chris Merritt als solisten. Verder twee onbekende opera’s : ?Die Vögel?, van Walter Braunfels uit de reeks Entartete Musik onder leiding van Lothar Zagrosek (Decca 448 679-2), en ?Rosmonda d’Inghilterra? van Gaetano Donizetti. Dirigent is David Parry. (Opera Rara ORC 13) : pure belcanto in een briljante vertolking door Nelly Miricioiu, Renée Fleming en Bruce Ford.

Nog een prachtstem hoort u in ?Chant d’amour?, liederen van Bizet, Delibes, Viardot, Berlioz en Ravel, door Cecilia Bartoli met Myung-Whun Chung aan de piano (Decca 452 667-2). Gelauwerd werd ook ?Cantiones Sacrae? van Heinrich Schütz, gaaf uitgevoerd door Wener-Renaissance onder leiding van Manfred Cordes. (CPO 999 405-2). John Eliot Gardiner is er bij met Gérard Caussé in ?Harold en Italie – Tristia? van Hector Berlioz (Philips 446 676-2). De Franse barokmuziek werd in het zonnetje gezet door Wilbert Hazelzet en zijn ensemble in ?Ecos fidelles? voor dwarsfluit van Jacques Martin Hotteterre (Glossa GCD 920801). De steengoede jonge Noorse pianist Leif Ove speelt klavierwerken van Carl August Nielsen (Virgin 7243 5 45129 26). En kamermuziek om te zoenen krijgt u door het Quatuor Mosaïques met de ?Strijkkwartetten opus 33 nrs 5, 3 en 2? van Joseph Haydn.

Naast deze Caecilia-prijzen werd traditiegetrouw ook de Albert De Sutter Prijs ?voor de opmerkelijkste historische opname? uitgereikt, deze keer aan de complete opname van de vioolwerken van Bela Bartok met André Gertler als violist. (Baltic BA 0001). En om af te sluiten de Snepvangers Prijs ?voor de beste Belgische productie? aan de ?Harmoniemesse? en het ?Te Deum? van Joseph Haydn door La Petite Bande en het Kamerkoor van Namen onder leiding van Sigiswald Kuijken. (BMG 05472 77337 2).

Fons de Haas

Anne Sofie von Otter : uiterste sensibiliteit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content