De kapellekensbaan

Louis Paul Boon 1953 Omdat het de transformatie schetst van arm naar rijk Vlaanderen

Veel werk van Louis Paul Boon (1912-1979) is blijkbaar essentiële lectuur over Vlaanderen. Mijn kleine oorlog over de kleine man en vrouw in een grote oorlog ( Geert Buelens). De voorstad groeit, omdat het gaat over de toenemende verstedelijking ( Ludo Abbicht). Pieter Daens, met de ontvoogdingsstrijd van de arbeiders, dat laat aanvoelen dat de Vlaamse strijd ook een sociale strijd is ( Hendrik Vuye). Het geuzenboek, over de strijd van de Vlaamse geuzen tegen de Spaanse overheersing en de greep van de kerk en de inquisitie op de gewone mens ( Dirk Verhofstadt). De Fenomenale Feminatheek vanwege Vlaanderens moeilijke omgang met seksualiteit, erotiek en pornografie ( Jean Paul Van Bendegem).

De Kapellekensbaan werd het meest genoemd. ‘Hierin evoceert Boon magistraal de opgang van het socialisme op het einde van de negentiende eeuw en de neergang na de Tweede Wereldoorlog’, zegt Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel. En dat tegen de achtergrond van ‘de transformatie van het rurale Vlaanderen naar de voorstad die Vlaanderen vandaag is. En van arm naar rijk Vlaanderen’, aldus politicoloog Dave Sinardet (VUB). Het boek maakte me duidelijk hoe de Vlaamse variant van het Nederlands een wereld schept die de Hollandse variant van het Nederlands nooit tevoorschijn weet te toveren’, aldus de (Nederlandse) schrijver Marc Reugebrink.

Ook verkozen door o.a.

André Van Halewyck (ex-uitgever), Geert van Istendael (auteur), Charlotte Ketels (bibliothecaresse), Caroline Copers (ABVV), Margot Vanderstraeten (schrijfster), Brigitte Raskin (schrijfster)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content