ANDRé-MUTIEN LéONARD BISSCHOP VAN NAMEN

De tijd lijkt niet rijp om af te stappen van de gewoonte om af te wisselen tussen de taalgroepen. Na de geboren West-Vlaming Danneels wordt daarom een Franstalige bisschop verwacht. Dé sterke figuur in Wallonië is André-Mutien Léonard, de bisschop van Namen. Hij is erg recht in de leer en zeer loyaal aan Rome. Interviews van Léonard resulteren geregeld in protest. Vorig jaar noemde hij homofilie ‘een abnormaliteit’, wat hem een klacht van de holebigemeenschap opleverde. De uitspraak daarover wordt volgende week verwacht. Ook bij de katholieke universiteiten wekt zijn dogmatische stugheid veel wrevel op, zeker nadat hij in 2006 in het geheim een onderzoek bestelde over embryonaal stamcelonderzoek aan de Université Catholique de Louvain – Léonard is tégen. Léonards grootste nadeel is zijn leeftijd: hij is nu al 68.

GUY HARPIGNY BISSCHOP VAN DOORNIK

Als de figuur van Léonard te veel weerstand zou opwekken, komt Guy Harpigny (60) in beeld, sinds 2003 de honderdste bisschop van Doornik. Hij is minder omstreden maar ook conservatief. Dankzij zijn tweetalige opvoeding zou hij bovendien beter liggen in Vlaanderen. Met zijn goede kennis van de islam lijkt hij ook zeer geschikt voor de interreligieuze dialoog, waarover hij al vaak publiceerde. In het christelijke opinieweekblad Tertio verdedigde hij in 2004 het recht van de moslims op eigen scholen. De theoloog studeerde ook arabistiek in Parijs en doceerde islam aan de Katholieke Universiteit van Rijsel. Harpigny staat tot in Rome bekend als een erudiet man en maakt vaak indruk met zijn theologische bijdragen. Toch doken in de Waalse media ook wat negatieve bespiegelingen over zijn karakter op, door strubbelingen in zijn eigen ploeg.

JOZEF DE KESEL HULPBISSCHOP VAN BRUSSEL

Het taalevenwicht is nergens vastgelegd. Als het gebruik niet gehandhaafd wordt, heeft aan Vlaamse zijde Jozef De Kesel kansen. Hij is als Brusselse hulpbisschop aanvaardbaar voor de Franstaligen, en heeft door zijn rol in de schaduw geen last van een omstreden figuur zoals Léonard. Hij is vrij onbekend, maar gezien zijn relatief jonge leeftijd (59) heeft hij nog tijd om daar wat aan te doen. De Gentenaar krijgt steeds vaker het etiket ‘kandidaat van Danneels’ opgeplakt. Dat de kardinaal al opmerkte dat het afwisselen tussen de taalgroepen niet echt moet, is daar niet vreemd aan. Velen hebben dat geïnterpreteerd als een voorzet voor De Kesel, als alternatief voor Léonard.

Ook de naam van de Gentse bisschop Luc Van Looy valt weleens, en als échte outsider wordt Johan Bonny (53) getipt, de gematigde rector van het Belgisch College in Rome.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content