Vind je het ook zo moeilijk om een studierichting te kiezen? Marc Vanderlocht van het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Leuven zet je op de goede weg.

STAP 1 BROCHURES

Marc Vanderlocht: ‘Het is belangrijk dat je weet hoe het hoger onderwijs in elkaar zit, en dat je bijvoorbeeld het verschil leert kennen tussen een professionele en een academische bachelor. Zodra je die vaktermen onder de knie hebt, orden je je brochures per thema. Taalopleidingen leg je bij andere taalopleidingen, wetenschap bij wetenschap. Zelfkennis is van groot belang om een goede studiekeuze te maken. Som de vakken op die je op school graag doet en waarmee je verder zou willen, maar wees je ook bewust van je zwakke punten. Ga op zoek naar de studierichtingen die aansluiten bij je interesses en probeer je een zo goed mogelijk beeld van die opleidingen te vormen.’

STAP 2 SID-IN’S

‘Op de Studie- en Informatiedagen, de SID-in’s, kun je concretere informatie over een opleiding verzamelen. Het is verstandig je voor te bereiden op zo’n dag. Websites, brochures of je leerkracht kunnen je daarbij helpen. Bij de verschillende infostands kun je vaak terecht met heel specifieke vragen. Is vier uur wiskunde bijvoorbeeld wel genoeg om een economische opleiding aan te vatten? Besef wel dat iedereen voor zijn eigen winkel spreekt. Een beetje wantrouwen kan geen kwaad.’

STAP 3 OPEN LESDAGEN

‘Open lesdagen zijn een unieke gelegenheid om je een beeld te vormen van het hoger onderwijs. Probeer in contact te komen met studenten en ontfutsel ze alles wat je over hun opleiding wilt weten. Ook hun cursussen maken je heel wat wijzer. Hoe meer informatie je hebt, hoe gemakkelijker het is om uit het grote aanbod de opleidingen te halen die jou op het lijf zijn geschreven. Een goede voorbereiding leidt tot een betere keuze, dus stel je opzoekwerk niet te lang uit.’

STAP 4 KLASSENRAAD

‘Staar je niet blind op het advies van je klassenraad. Een negatief advies betekent niet dat je een bepaalde richting niet mag kiezen. Hoewel die ongetwijfeld een weloverwogen beslissing heeft genomen, beoordeelt de klassenraad vooral of je voor een richting zou kunnen slagen, niet of die richting je goed zou liggen. Vraag daarom ook wat je sterke en minder sterke punten zijn. Je leraren zijn dagelijks met je bezig. Ze hebben doorgaans een goede kijk op je mogelijkheden.’

STAP 5 LAATSTE OPENDEURDAGEN

‘Wanneer je je keuze eigenlijk al hebt gemaakt, kan het geen kwaad om je nog eens extra te informeren. Probeer zo je ultieme twijfels te overwinnen. Faculteiten organiseren allerlei activiteiten om studenten voor te bereiden op het hoger onderwijs. Je kunt er bijvoorbeeld een cursus Frans of economie bijwonen. Die opendeurdagen zijn een goede test. Je maakt er kennis met de docenten en je schept een band met de opleiding. Als die ervaring niet aan je verwachtingen beantwoordt, weet je dat je je keuze misschien zult moeten herzien. Wees niet bang om aan die opendeurdagen deel te nemen, ze zijn er speciaal voor jou.’

STAP 6 EMIGREREN DOET LEREN

‘Heb je een opleiding gekozen? Dan moet je nog uitzoeken waar je gaat studeren. Elke studentenstad is anders, en dat maakt de keuze moeilijk. Dat je er rekening mee houdt waar je lief gaat studeren, is menselijk en niet meer dan normaal. Maar laat de stad niet je studiekeuze bepalen. Je zou dan wel eens de verkeerde beslissing kunnen nemen. We zetten de voor- en nadelen van de studentensteden op een rij:

Antwerpen

+ Complete stad. Studentvriendelijk. Veel activiteiten en nieuwigheden. Groeiend toerisme. Goed openbaar vervoer. Perfecte mix tussen Leuven en Brussel.

– Lastig om een kamer te vinden. Die kost al gauw 300 euro per maand. Begin dus op tijd te zoeken.

Brussel

+ Meest ondergewaardeerde studentenstad. Brussel heeft veel troeven: fraai, dynamisch, veel gezellige plaatsen. Nabijheid van parlementsgebouwen, Europese Unie en schitterende musea.

– Groot imagoprobleem. Veel pendelstudenten, weinig kotstudenten. Leegstaande kamers in Quartier Latin.

Gent

+ Grootste studentenpopulatie. Gezellige binnenstad: veel cafeetjes, studentenrestaurants en rustige plekjes aan het water. Groot cultuuraanbod: gratis optredens, tentoonstellingen, bibliotheken en musea. Veelzijdig studieaanbod.

– Soms te weinig tramvervoer. Vaak problematisch op vrijdagen en spitsuren. Oude en dure kamers.

Hasselt

+ Kleinste studentenstad. Ambitieus. Nieuw jeugdbeleidsplan moet Hasselt aantrekkelijker maken voor kinderen, jongeren en studenten.

– Studentencultuur nog niet zo diep ingeworteld. Mist traditie.

Leuven

+ De studentenstad bij uitstek. Oudste universiteit van België met een rijke traditie. Wereldvermaard voor haar wetenschappelijk onderzoek. Niet-universitaire opleidingen delen in dat succes. Geknipt voor het studentenleven: gezellig, weinig verkeersdrukte en goede mobiliteit.

– Beetje kunstmatig. Te weinig stad, te veel studentenhome. Echte steden weerspiegelen de maatschappij, Leuven niet. Weinig kunst- en cultuuropleidingen.

STUDEREN IS MEER DAN BLOKKEN ALLEEN. GA DAAROM OOK EENS KIJKEN OP WWW.USE-IT.BE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content