De iPad is als een grote iPhone, alleen de camera ontbreekt. Die lijkt ook overbodig op zoiets groots als de iPad. Maar wat als ingebouwde camera’s binnenkort vooral worden gebruikt om digitale gegevens in te voeren?

U neemt een product uit het winkelrek, en haalt meteen ook uw mobiele telefoon tevoorschijn. U zet de camera aan, neemt een foto van het object, en uploadt die naar een internetdienst. Die toont u meteen een lijst met de prijzen die andere winkels voor het product afficheren, online én offline, vlakbij of niet. Het is een mogelijke toepassing van het ‘internet der dingen’, een concept waarover al meer dan een decennium wordt gepraat maar waarvan tot nu toe weinig echte toepassingen werden getoond. Nochtans is het principe erg eenvoudig: alledaagse objecten worden via technologische weg herkend door een computer, en op basis van hun kenmerken wordt informatie uit een database opgeroepen. Het ‘ding’ zit dan op het ‘internet’. Het concept werd jarenlang verwezen naar het rijk der fabelen omdat men geen zinvolle technologie vond die de verbinding maakte tussen het object en een op het internet aangesloten computer of mobilofoon. Lange tijd dacht men dat Radio Frequency Identification-chips (rfid) de oplossing zouden zijn: kleine radiochips die één enkele boodschap sturen als ze worden herkend door een speciaal daarvoor voorzien toestel. Dankzij hun eenvoud én de grote schaal waarop ze zouden worden geproduceerd, zouden ze goedkoop genoeg zijn om op vrijwel alles te worden bevestigd. Dat draaide anders uit: de productie van de rfid-chip blijft enkele eurocenten duur, wat hen op grote schaal onbetaalbaar maakt.

Toch lijkt de alomtegenwoordigheid van mobiele telefoons met een ingebouwde digitale camera schot te zetten in het concept. Die camera’s bevatten de technologie voor alle input, en herkennen elk object zonder extra informatie. Beeldverwerkingssoftware maakt het dan weer mogelijk dat de objecten in kwestie uit een on-linedatabase kunnen worden gehaald. De technologie staat al zo ver, dat een businessmodel niet meer veraf lijkt: het Zwitserse bedrijf Kooaba levert alvast een gratis applicatie voor iPhone- en Google Android-telefoons waarmee eenvoudige objecten via de camera kunnen worden gescand. We probeerden het miniprogramma uit op een zevental hoesjes uit onze dvd- en Blu-raycollectie, en kregen bij elke scan de juiste titel terug. Die kan vervolgens worden gebruikt om extra informatie aan te koppelen: prijsvergelijkingen, reclame enzovoort.

Dezelfde techniek kunt u gebruiken voor objecten in stadsbeeld of landschap. Er bestaan al Kooaba-achtige toepassingen voor de iPhone die toeristische informatie weergeven bij gefotografeerde bezienswaardigheden, of virtuele wegwijzers tevoorschijn toveren wanneer de gebruiker zich in een vreemde stad bevindt en het straatbeeld in de lens van de camera neemt.

Nu, waar bevindt de iPad zich in dit verhaal? Momenteel nog helemaal nergens: het toestel heeft geen ingebouwde camera, en is dus niet in staat om objecten te herkennen. Maar wat niet is, kan nog komen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content