Dirk Van Mechelen (VLD) complimenteert zijn federale collega, en zichzelf.

‘De laatste drie economisch tegenvallende jaren hebben me heel wat grijze haren bezorgd. En de haren die niet grijsden, vielen prompt uit. Maar dit mooie resultaat maakt het allemaal de moeite waard.’ Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen (VLD) glundert van trots voor opnieuw een Vlaamse begroting met overschot, de zevende op rij. Daarmee doet Vlaanderen het nog iets beter dan België, dat voor de vijfde opeenvolgende keer een positieve raming kan presenteren.

Hoe komt het dat België de laatste jaren economisch zo sterk voor de dag komt in vergelijking met de buurlanden?

DIRK VAN MECHELEN: Door volgehouden strenge begrotingsinspanningen natuurlijk, iets waarvoor ik mijn federale collega (SP.A’er Johan Vande Lanotte, nvdr) feliciteer. Geen geringe prestatie hoor, het is niet moeilijk om de trappers kwijt te raken, zoals in Nederland bijvoorbeeld na de Pim Fortuyncrisis gebeurde.

Het is opnieuw de Vlaamse begroting die de federale over de streep trekt.

VAN MECHELEN: Een sluitende begroting is voor Vlaanderen zelf vooral ook een goede zaak. Vroeg of laat komt het debat over een nieuwe staatshervorming en dan zullen haast onvermijdelijk alle beleidsdomeinen die met de vergrijzingskosten te maken hebben, in regionale handen vallen. Ik wil dat Vlaanderen op dat moment budgettair kipfit is om die uitdagingen op eigen houtje aan te kunnen.

De fiscale amnestie werd geen hoogvlieger, een tegenvaller voor de federale begroting.

VAN MECHELEN: Het doel van de Eenmalige Bevrijdende Aangifte (EBA) was niet de rijke mensen een pleziertje doen, wel een pak geld naar België repatriëren. En dat is gelukt, deels omdat de Vlaamse regering de EBA redde door de schenkingsrechten bij te stellen. Ach, iedereen weet dat het mindere succes van de EBA vooral te wijten is aan de door de federale oppositie doelbewust geschapen rechtsonzekerheid. Ik had op meer staatsmanschap bij CD&V gehoopt. De EBA kon het economische weefsel immers gevoelig versterken, het doel heiligde de middelen.

De economische groei zorgt vooralsnog nauwelijks voor nieuwe banen.

VAN MECHELEN: Heb wat meer geduld. In 2004 kwamen we pas uit de negatieve economische knik, de herstellende bedrijven wilden eerst hun interne capaciteit maximaliseren. Dit jaar verwacht ik pas de grote jobgroei. En volgend jaar kunnen er eindelijk containers door het Antwerpse Deurganckdok. De duizenden banen die daar zullen ontstaan, zullen de hele Vlaamse economie een nieuw elan geven. Wat dan op zijn beurt het vertrouwen van de ondernemers versterkt, waardoor zij weer meer jobs gaan creëren.

J.V.B.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content