Naar aanleiding van het bezoek van paus Benedictus XVI aan de Verenigde Staten stelde het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy een lijst op van religieuze leiders die veeleer haat prediken dan vrede.

HASSAN NASRALLAH

Religie: sjiitische islam

Wie is hij? secretaris-generaal van Hezbollah

Land: Libanon

‘Als we de hele wereld zouden afspeuren naar een persoon die laffer, verachtelijker, zwakker, slapper van geest, verstand, ideologie en religie is, zouden we niemand vinden zoals de Jood. Merk op dat ik niet “de Israëli” zeg.’

Hezbollah is zowel een islamistische politieke partij, een terroristische militie als een virtuele parallelle overheid in Zuid-Libanon.

Nasrallah roept sinds enkele jaren niet langer op tot een islamitische revolutie, maar ‘de zionistische entiteit’ moet volgens hem nog altijd van de kaart worden geveegd.

JOSEPH KONY

Religie: christendom

Wie is hij? commandant van het Lord’s Resistance Army

Land: Uganda

‘De geesten praten tegen mij. Ik ben een doorgeefluik. Ze vertellen mij wat er gaat gebeuren. Ze zeggen: Mister Joseph, vertel aan je mensen dat de vijand een aanval plant.’

Kony’s legertje vermoordde in twintig jaar burgeroorlog meer mensen dan Al-Qaeda, Hamas en Hezbollah samen. Wil de Ugandese regering omverwerpen en een regime vestigen gebaseerd op de tien geboden uit de Bijbel. Ontvoerde meer dan 20.000 kinderen die gedwongen worden om mee te vechten of als seksslaafjes te fungeren.

YOGI ADITYANATH

Religie: hindoeïsme

Wie is hij? religieus leider en parlementslid

Land: India

‘Van moslims wil ik ook stemmen. Maar was die dan wel eerst in het water van de Ganges.’

Een jonge belofte in de nationalistische hindoebeweging, die aan belang wint. Hij is lid van de nationalistische BJP, maar tegelijk ook stichter van een radicale jeugdbeweging voor hindoes, de Hindu Yuva Vahini, die al vaak betrokken is geweest bij antimoslimgeweld. Werd in 2007 gearresteerd wegens het aanstoken van religieus geïnspireerde rellen in de noordelijke stad Gorakhpur. Is zelfs binnen de BJP omstreden vanwege zijn extreme ideeën.

ATHURALIYE RATHANA

Religie: theravadaboeddhisme

Wie is hij? monnik en parlementslid

Land: Sri Lanka

‘Vredesonderhandelingen hebben de Tamiltijgers sterker gemaakt. We moeten niet met hen onderhandelen, we kunnen hen verpletteren. Je zou het een heelkundige operatie kunnen noemen.’

Leider van de Jathika Hela Urumaya (JHU), een politieke partij die volledig uit boeddhistische monniken bestaat en die de etnisch-nationalistische agenda bepleit. Kreeg als bijnaam ‘de oorlogsmonnik’ vanwege zijn pleidooien voor het gebruik van geweld tegen de Tamilrebellen, die al 25 jaar het centrale gezag bekampen.

DOV LIOR

Religie: chassidisch jodendom

Wie is hij? hoofdrabbijn Kiryat Arbanederzetting Land: Israël

‘Duizend niet-joodse levens zijn nog geen joodse vingernagel waard.’

Als hoofdrabbijn van de nederzetting Kiryat Arba, nabij de woelige stad Hebron, leidt hij de rabbijnenraad van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Heeft al herhaaldelijk gesteld dat Palestijnen vermoorden in overeenstemming is met de joodse wet, en dat het gebod ‘Gij zult niet doden’ alleen van toepassing is op joden. Verspreidde al religieuze richtlijnen tegen het in dienst nemen van Arabieren of het verhuren van land aan hen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content