Antwerpen maakt werk van een studentenbeleid.

De studenten vormen acht procent van de bevolking. Maar, ‘Antwerpen is veel meer dan een studentenstad,’ vindt burgemeester Patrick Janssens (SP.A), ‘het studentenleven is een onderdeel van de creatieve kracht van de stad.’ En dat wil Antwerpen tonen.

Als onderdeel van Digitale Stad Antwerpen is er de website student.antwerpen.be, die een overzicht brengt van het reilen en zeilen in het studentenwereldje. De site werd wel uitsluitend in het Nederlands opgesteld, wat hem minder toegankelijk maakt voor buitenlandse studenten.

De verschillende items geven duidelijk aan wat je er kan vinden. Zo tref je bij ‘onderwijs’ een overzicht van alle hogescholen en universiteiten van Antwerpen. Er worden ook nuttige telefoonnummers gegeven, en links naar jobs, vervoermogelijkheden en huisvesting. Je krijgt bijvoorbeeld verwijzingen naar guido.be en studiant.be, de betere verzamelplaatsen van allerlei studentenmateriaal. De site brengt trouwens ook alle nieuws over de Antwerpse studentenclubs. Feestvierders zijn hier dus aan het juiste adres.

Onder de koppen cultuur, ontspanning en sport tref je informatie over serieus en minder serieus tijdverdrijf. Recent onderzoek van de diensten voor Sociale Voorzieningen voor studenten (SOVO’s) toonde aan dat de Antwerpse studenten de weg naar culturele activiteiten nog moeilijk vinden. Aan het begin van het nieuwe academiejaar sloegen de SOVO’s en het stadsbestuur de handen in elkaar en lanceerden de Antwerpse cultuurcheques. Die moeten de jongerenparticipatie bevorderen, zegt cultuurschepen Philip Heylen (CD&V).

Er bestaan verschillende boekjes die een waaier van cultuurhuizen opnemen. Eén exemplaar kost een student 15 euro, de SOVO’s van hogescholen en universiteiten passen 25 euro bij. Gezien die grote investering blijft de oplage beperkt en kan elke student maar één boekje kopen.

Engagement en inspraak

Hoewel Antwerpen geen schepen voor studenten heeft, wil het stadsbestuur de jongeren wel een stem geven. Op initiatief van de schepen voor Jeugd en Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) zetten de studentenclubs en -raden het studentenoverleg op poten, dat het studentenleven op representatieve wijze vertegenwoordigt. Via die weg krijgen de studenten inspraak in het studentenbeleid van het stadsbestuur.

Hun eerste project was de Studay. Op 30 september fungeerde het Theaterplein als decor voor de verwelkoming van alle studenten. Met een mix van muziek, sport en cultuur gaf Antwerpen haar visitekaartje aan bijna tienduizend aanwezigen. Daarna trok een studentenparade door de stad en werd tot in de vroege uurtjes in talloze cafés op de goede afloop geklonken. ‘De bedoeling is om van Studay een jaarlijkse traditie te maken’, zegt Debbie Degeeter van de stedelijke jeugddienst.

De Scheldestad engageert zich echter niet alleen voor het studentikoze aspect van studeren. Het OCMW opende onlangs Huis Sofia, voor meisjes tussen 18 en 25 die wel willen studeren, maar daar de mogelijkheid niet toe krijgen. Er wonen tien meisjes en een begeleider. De studentes beschikken over gemeenschappelijke badkamers en keukens en hebben elk een eigen kamer met bed, bureau, kast en lavabo.

De meisjes betalen een redelijke huurprijs en nemen een grote verantwoordelijkheid op zich. Ze moeten zelf koken en vooral goede studieresultaten behalen. De inwonende begeleider coacht hen zowel persoonlijk als in groep. Een individueel project voor maatschappelijke integratie evalueert de studentes. Het OCMW plant een beoordeling van het project na zes maanden en na één jaar. Wellicht wordt ook een huis voor jongens opgestart.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content