Noord-Korea belooft zijn nucleaire activiteiten af te bouwen. Amerika blijft voorzichtig.

Als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il van zich laat horen, is dat meestal met een knal. In oktober 2006 liet hij de wereld opschrikken met de ontploffing van een kleine kernbom. Vorige week was de internationale pers er getuige van hoe de koeltoren van de omstreden nucleaire reactor in Yongbyon werd opgeblazen.

De Noord-Koreaanse leider gaf daarmee aan dat het zijn land ernst is met de afbouw van zijn nucleaire activiteiten. Het overhandigde de Chinese overheid in Peking eerder documenten waarin verslag wordt gedaan van het Noord-Koreaanse nucleaire programma. De Verenigde Staten maakten daarvan in het zespartijenoverleg over Noord-Korea een voorwaarde om Pyongyang te schrappen van hun lijst met landen die het terrorisme steunen. Afgezien van Noord-Korea, China en de VS nemen ook Zuid-Korea, Rusland en Japan aan dat overleg deel. Na de overhandiging van de documenten werden een aantal sancties tegen Noord-Korea meteen geschrapt.

Eigenlijk had Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten al in 2005 moeten stopzetten, in ruil voor een verbetering van de internationale betrekkingen. Maar pas na de kernproef in 2006 leek ook China ervan overtuigd dat er meer druk op Kim Jong-il nodig was. Er wordt ook nu niet verwacht dat Noord-Korea plotseling deuren en vensters opengooit. In de documenten die Peking in bezit heeft, moet staan hoeveel plutonium Noord-Korea heeft geproduceerd. Maar niet wat het daarmee heeft gedaan. Er wordt verwacht dat Noord-Korea toegeeft dat het over dertig à veertig kilogram plutonium beschikt. De Amerikanen schatten dat het in werkelijkheid zeker een kilogram of tien meer is. Dat verschil is op zichzelf goed voor verschillende atoombommen.

De documenten stemmen nog om een andere reden wantrouwig. Volgens de Pakistaanse president Pervez Musharraf kocht Noord-Korea twintig centrifuges op de zwarte markt, via het voormalige hoofd van de Pakistaanse nucleaire onderzoekscentra, Abdul Qadeer Khan. Kim Jong-il ontkent dat zijn land over die centrifuges beschikt, waarmee ook splijtstof kan worden gemaakt.

Washington twijfelt er ook aan of Noord-Korea zijn belofte houdt, om zijn kennis niet verder te verspreiden. Het Pentagon gaf onlangs foto’s vrij van een nucleaire reactor die als twee druppels water op die van Yongbyon leek, en die Noord-Korea in het geheim in Syrië zou hebben gebouwd. De installatie werd in september van vorig jaar door Israël vernietigd.

De Amerikanen hebben nu goed een maand om de documenten grondig te bestuderen. Dat is de tijd die nodig is om een land van de terreurlijst te verwijderen. De Amerikaanse rechterzijde heeft president George W. Bush al gewaarschuwd voor overhaaste beslissingen. Maar Bush kan een onverwacht diplomatiek succesje wel gebruiken. Maandag al meerde een Amerikaans schip in een Noord-Koreaanse haven aan met een lading voedselhulp. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties staat klaar om bij te springen. Dat is ook nodig, want er zou in Noord-Korea weer een hongersnood op til zijn.

©The Economist

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content