De app die je financiën in kaart brengt

De app van Bank de Kremer. Een instrument om je vermogensbeheer te optimaliseren.

Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen – eens ze met pensioen zijn – hun levensstandaard willen handhaven. Logisch. Toch maakt een minderheid werk van een efficiënte en gerichte vermogensplanning. Omdat ze niet weten hoe ze er financieel voor staan en hoe ze optimaal aan vermogensbeheer kunnen doen. Dat zegt Mieke Janssens, CEO van de nieuwe Bank de Kremer.

Velen onder ons doen het: bij ontspannende of sportieve activiteiten het aantal gefietste of gestapte kilometers registreren. Zo krijgen we handige overzichten van ons verbruik aan calorieën en kunnen we analyseren hoe we calorieopname en -verbruik op elkaar kunnen afstemmen voor een gewenst of een optimaal resultaat.

Voor de caloriehuishouding doen we het, voor de financiële huishouding merkbaar minder, stelt Mieke Janssens, CEO van Bank de Kremer, vast. ‘Onderzoek bij 1000 Vlamingen tussen 38 en 58 jaar wijst uit dat 64% van de werkende Vlamingen zijn koopkracht na de loopbaan wil behouden. En dat maar een op drie onder hen daaraan werkt. Bij de werkende Vlaming tussen 38 en 44 jaar zelfs slechts een op vier. Toch denk je beter vroeger dan later aan je financiële toekomst. Vooral nu het almaar duidelijker wordt dat de overheid (en de economie) niet in staat zal blijven om mensen na hun loopbaan voldoende koopkracht te garanderen.’

Een app voor iedereen

Om je levensstandaard nu en later in te kunnen schatten, moet je de puzzel leggen van wat je verdient in je job, uitgeeft aan terugkerende kosten, of je al dan niet een huis bezit en hoeveel het waard is, hoeveel je afbetaalt aan leningen, spaart, te verwachten hebt uit een erfenis, zult uitgeven aan een wat grotere aankoop, wilt overhouden voor later, enzovoort. Het is een eerste onvermijdelijke stap. En daar wringt meteen al het schoentje. Want hoe doe je dat? Noteer je alles op een velletje papier? Stop je alles in een rekenblad? En wat als de bedragen veranderen, verhogen of verlagen, in de tijd?

Daarom ontwikkelde Bank de Kremer een bijzondere app. ‘Met die app, op smartphone of tablet, helpen we mensen om hun bezittingen, inkomsten en uitgaven – punctueel of gespreid in de tijd – samen te brengen. Iedereen, klant of niet, kan de app gratis, anoniem en zonder verplichtingen downloaden en gebruiken. We zijn niet voor niets een voorstander van een toegankelijke vorm van vermogensbeheer.’

Wat je invoert gaat zowel om roerend als onroerend vermogen, groepsverzekeringen, pensioensparen, kredieten en beleggingen. Janssens: ‘Zo krijg je een duidelijk overzicht van het gezinsvermogen en pensioenvermogen. Voor alle duidelijkheid: in de app stop je zowel de financiële middelen die je bij banken in onze groep (Bank J.Van Breda & C° of Delen Private Bank) als bij andere banken hebt staan.’ De app geeft aan hoeveel geld je per maand ter beschikking hebt, op basis van een aantal aannames.

Bovendien krijg je tips over het beheer van je financiële middelen, of je die al in een beleggingsportefeuille hebt ondergebracht of niet, en of je al dan niet over een beleggingsstrategie beschikt. Van meer sparen (voor een voldoende buffer) tot wat meer risico nemen (voor extra rendement). Alles in functie van je persoonlijke situatie en je beleggersprofiel. Daarom verzoekt de app vooraf ook om – alweer anoniem – enkele vragen over je risicoappetijt en je kennis of ervaring in beleggen te beantwoorden. ‘Pas als je weet waarover je beschikt, kun je analyseren of je voldoende centen hebt om nu en later te kunnen leven zoals je dat wilt. En hoe je vermogen kan evolueren. Dankzij dat inzicht kan je slimme keuzes maken of onnodige risico’s op het vlak van vermogensplanning vermijden.’

Mieke Janssens, CEO van Bank de Kremer. 'Geen slimme keuzes zonder inzicht.'
Mieke Janssens, CEO van Bank de Kremer. ‘Geen slimme keuzes zonder inzicht.’

Maar daar blijft het niet bij. ‘Met de app simuleer je vrijblijvend en anoniem hoe je je vermogen optimaliseert. Zelf of met de hulp van deskundigen bij Bank de Kremer. Rijzen er vragen, dan heb je de mogelijkheid om telefonisch of via e-mail contact op te nemen met een specialist bij Bank de Kremer, of om een afspraak te maken in een van de 24 kantoren in het land.’

Aanvullende bank

Bank de Kremer wil – onder meer met de app – een aanvullende bank zijn in het beheer van het vermogen van een belegger. Het staat elke gebruiker van de app vrij om voor zijn vermogensplanning of -beheer (gedeeltelijk) een beroep te doen op financiële experts bij Bank de Kremer, ondersteund door de ervaring van Bank J.Van Breda & C° (spaarproducten) en het goede huisvaderschap van Delen Private Bank (beleggingsproducten). Het lange, bewezen trackrecord van beide financiële partners betekent een solide basis voor Bank de Kremer. Samen behoren ze trouwens tot de holding Ackermans & van Haaren.

Zoals Mercator

Gerard de Kremer (beter bekend als Mercator) bracht de wereld in kaart en bood zo houvast aan 16e-eeuwse zeelieden. Diezelfde houvast wil Bank de Kremer aan kleine of grote beleggers geven, in zowel financieel rustige als woelige waters.

Mind the gap

Bijna de helft van de respondenten in de studie door Bank de Kremer stelt dat financiële informatie moeilijk te vinden of in vele gevallen ontoereikend, onduidelijk, tegenstrijdig of onvoldoende persoonlijk is. Tegelijk verwacht 69% van de werkende Vlamingen netto 1811 euro per persoon nodig te hebben om de oude dag zonder financiële zorgen door te komen. Nochtans bedraagt het gemiddelde nettopensioen in Vlaanderen slechts 1200 euro. Om gedurende dertig jaar een maandelijkse kloof van 600 euro te overbruggen, heb je al gauw 200.000 euro aan vermogen nodig.

Waarvoor Bank de Kremer staat

? Duidelijk financieel overzicht

– Waar sta je vandaag financieel. Is dat voldoende voor morgen?

– Begeleiding om je financiële situatie gedetailleerd in kaart te brengen.

? Doordachte optimalisatie

– Samen een strategie bepalen die je vermogen optimaliseert.

– Liquiditeit, bescherming en rendement als sterke bouwstenen voor een gespreide portefeuille.

? Continue opvolging

– Een continu proces van opvolging en beoordeling van de samenstelling van je vermogen.

– Bijsturen waar nodig en in overleg.

? Transparante communicatie

– Risico’s en verwachtingen duidelijk maken.

– Net zoals de kosten van beleggingen en beheer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content