Patrick Martens

Frank Vandenbroucke geeft de Vlaamse ministers van Onderwijs en van Werk acht uitdagingen mee.

Voor het eerst sinds hij uit de Vlaamse regering werd geweerd, pakt Frank Vandenbroucke (SP.A) uit met een inhoudelijk betoog. Hij doet dat samen met zijn medewerker Dirk Malfait in het nieuwe nummer van het maandblad Samenleving en politiek. De titel van hun bijdrage, ‘De tienkamp mag niet stilval-len’, verwijst naar het beleid van Vandenbroucke als minister van Onderwijs en Werk in de vorige Vlaamse regering.

Het artikel beschrijft hoe hij destijds trachtte om in het onderwijs en op de arbeidsmarkt ‘de vicieuze cirkels van achterstelling’ van allochtonen te doorbreken. Om de onderwijsresultaten te beoordelen is het volgens Vandenbroucke te vroeg. De werkgelegenheid van allochtonen evolueerde positief, maar die is door de economische crisis ongedaan gemaakt. Daarom lanceert Vandenbroucke acht uitdagingen.

Vandenbroucke zweeg in de voorbije maanden. Hij kwam slechts één keer bezwerend tussenbeide over mailverkeer waarin SP.A-voorzitter Caroline Gennez het advies kreeg om hem aan de kant te schuiven. Ook in het Sampol-artikel hoedt Vandenbroucke zich voor kritiek op zijn partij of voor een belerende toon tegen-over zijn opvolger en partijgenoot Pascal Smet. Maar de formulering van een achtkamp is niet mis te verstaan. Zo betreurt Vandenbroucke duidelijk dat Onderwijs en Werk opnieuw in handen van twee ministers zitten. ‘De samenhang moet maximaal geconsolideerd’, luidt het. Qua werkgelegenheid pleit hij voor een veralgemeend competentiebeleid (‘urgent’ door de nieuwe regularisatie van asielzoekers), stimulansen voor ‘voortrekkers’ en juridische sancties voor wie discrimineert. Op het vlak van onderwijs moet de financiering van het personeel ook op gelijke kansen gericht zijn. Andere punten zijn de versterking van het kleuter-onderwijs, de strijd tegen taalarmoede, de hervorming van het secundair onderwijs, en de invoering van hoger beroepsonderwijs als ‘een volwaardige stap tussen secundair en beroepsonderwijs’. Net die stap heeft minister Smet in zijn besparingsijver met twee jaar uitgesteld.

The jury is still out’, aldus Vandenbroucke. De drie SP.A-ministers (Ingrid Lieten, Freya Van den Bossche en Pascal Smet) en de rest van de Vlaamse regering weten waar hij als Vlaams Parlementslid op zal letten.

Patrick Martens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content