Op zaterdag 20 maart blazen bezorgde socialisten verzamelen in de Gentse Vooruit.

Het was de linkse academicus Jan Blommaert die de kat de bel aanbond. Ruim een jaar geleden, vlak nadat SP.A-voorzitster Caroline Gennez de naam van haar partij had proberen te veranderen, stelde hij in een opiniestuk vast dat er nu écht geen socialistische partij meer bestond in Vlaanderen. Uit die bezorgdheid groeide een project dat zaterdag zijn beslag vindt in de Gentse Vooruit: een Dag van het Socialisme, waar verscheidene sprekers van de linkerzijde (onder wie de Gentse SP.A-burgemeester Daniël Termont, vakbondsman Rudi Kennes, politoloog Sami Zemni en PVDA-voorzitter Peter Mertens) een dag lang zullen brainstormen over de toekomst van het socialisme. ‘Wij willen dat er opnieuw ideologisch wordt nagedacht op het politieke toneel’, zegt mede-initiatiefnemer Dominique Willaert, theatermaker bij Victoria Deluxe. ‘Uiteraard is dit project een kritiek op de SP.A, die de laatste twintig jaar de vrije markt te enthousiast heeft omarmd. Vandaag zien we waartoe dat heeft geleid.’

Pleit u voor een terugkeer naar het communisme?

Willaert: Nee, absoluut niet. De markt is nodig, maar ze moet beter gereguleerd worden. Wij kijken vooral naar de Scandinavische landen, waar een betere herverdeling van de rijkdom leidt tot een sterkere sociale welvaartsstaat.

Vindt u dat de PVDA, die actief meewerkt aan uw project, de oude gewaden al voldoende heeft afgegooid? Moet die partij niet eerst Stalin en Mao ondubbelzinnig veroordelen voor ze als een democratisch links alternatief kan gelden?

Willaert: Dat is een goede vraag. Zolang ze dat niet doen, zullen ze een kleine partij blijven. Maar voorzitter Peter Mertens staat volgens mij symbool voor de nieuwe richting die de partij uit wil. Hij kon zich helemaal vinden in ons pleidooi voor een verbreding van de linkerzijde met Groen! en het ACW, bijvoorbeeld.

Zijn er behalve gastheer en burgemeester Daniël Termont nog andere SP.A’ers die er zullen zijn?

Willaert: Ondervoorzitter Dirk Van der Maelen heeft zich ingeschreven. Ook de Gentse schepen Tom Balthazar zal er zijn. We hadden ook Erik De Bruyn van SP.A Rood gevraagd, maar die wilde niet komen. Misschien vreesde hij dat het hele initiatief een te frontale aanval op zijn partij zou worden.

Blijkbaar heeft hij de strijdbijl met de partijtop begraven. Wat vond u trouwens van het pleidooi van Caroline Gennez voor een vermogenswinstbelasting, onlangs?

Willaert: Dat gaat in de goede richting, maar het blijft nog altijd redelijk braaf. En de vraag is natuurlijk: hoe hard zal ze daarvoor willen vechten?

INFO EN INSCHRIJVINGEN: www.dagvanhetsocialisme.be

Joël De Ceulaer

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content