Cultuurtsunami

Lengger Laut van Otniel Tasman © Arief Budianto

Dat er zowat 726 talen over de tongen rollen, geeft al aan hoe divers Indonesië is. De immense archipel is door de eeuwen heen getekend door een veelheid aan culturen en kruisbestuivingen. Die zijn goed voor een zee aan verhalen. De prominente rol die de voorouders daarin spelen, wordt belicht door Ancestors & Rituals. De expo, die 160 archeologische en etnografische schatten telt die voor het eerst in Europa te zien zijn, opent de nieuwe editie van Europalia. Het kunstenfestival, een katalysator voor een open dialoog, biedt u een nieuwe blik op de ander – en daarmee op uzelf. Verwacht een 4 maanden aanhoudende vloedgolf van traditionele en hedendaagse cultuur via expo’s, performances, concerten, literatuur en cinema. Zonder schroom komen daarin thema’s aan bod als migrantenopvang, biodiversiteit, feminisme en de rol van de vrouw. Of seksualiteit en gender, zoals in de performances Nosheheorit en Lengger Laut,waarin de Indonesische choreograaf Otniel Tasman de grijze zone tussen de seksen aftast. Hij illustreert er zijn moderne visie mee op de erotische transgenderdans uit Banyumas, Java.

Cultuurtsunami

Europalia Arts Festival Indonesia loopt tot 21 januari. Ancestors & Rituals loopt van 11/10 tot 14/01 in Bozar, Brussel. Otniel Tasmans Lengger Laut is op 20/10 te zien in deSingel Antwerpen en zijn Nosheheorit op 14/10 in Charleroi Danse en op 17/10 in KVS, Brussel. Alle info: europalia.be.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content