Beeldende kunst. De Brusselse kunstenaar Didier Vermeiren krijgt de tweejaarlijkse J.C. Van Landschotprijs.

Boeken. De jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen lokt minder bezoekers, maar de verkoopcijfers zijn tot 15 procent hoger.

Dans. Het ballet Je suis sang van de Antwerpse theatermaker Jan Fabre oogst enorm veel succes op het Festival van Avignon.

Film.Gladiator van Ridley Scott wint vijf oscars. Iedereen beroemd van Dominique Deruddere was bij de genomineerden voor de beste niet-Engelstalige film. Beste films op de drie grote festivals: Intimacy van Patrice Chereau (Berlijn), La Stanza del Figlio van Nanni Moretti (Cannes) en Monsoon van Mira Nair (Venetië). Pauline & Paulette van Lieven Debrauwer krijgt vier van de vijf Plateauprijzen in Gent.

Literatuur. De Nobelprijs wordt toegekend aan Vidiadhar Surajprasad Naipaul, een Brit die in de Cariben leeft. De jaarlijkse Booker Prize gaat naar Peter Carey voor True history of the Kelly gang. De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers krijgt De Gouden Uil en de AKO-Literatuurprijs voor zijn boek Geheime Kamers. Gerard Reve krijgt de zestiende Prijs der Nederlandse Letteren, maar koning Albert II ziet af van de plechtige uitreiking van de onderscheiding.

Media.Le Matin, ontstaan uit de fusie van Le Peuple, La Wallonie en Le Journal de Charleroi, verschijnt niet meer. Bonanza, het ‘Nieuw Fijn Weekblad’ van televisieproducent Woestijnvis, houdt er na 31 weken mee op. De Vrije Pers brengt met Lola een nieuw vrouwenblad, dat na vijf maanden weer verdwijnt. De krantenverkoop in België blijft dalen. Voor het eerst worden per dag minder dan een miljoen Vlaamse kranten verkocht. Mediaxis, uitgever van de tijdschriften Humo, Flair, Feeling, Express, Story en Libelle, komt voor 50 miljard frank (1,24 miljard euro) in handen van het Finse Sanoma terecht. De Vlaamse Media Maatschappij lanceert haar derde commerciële televisiestation: de jongerenzender JIM TV. De twee West-Vlaamse regionale televisiezenders Focus en WTV smelten samen. In een officiële nota zegt de openbare omroep VRT het Vlaams Blok niet langer als ‘een politieke partij als een andere te beschouwen’. Twee landelijke commerciële radio’s, Q-music en 4FM, komen in november in de ether. De hoofdredactie van Le Soir wordt afgezet. De redactie van de Brusselse krant verzet zich tegen de aanstelling van voormalig directeur-hoofdredacteur van La Dernière Heure Daniel Van Wylick als directeur van de redactie. Roularta en Frère-holding stappen uit de gratis krant Metro. Concentra verwerft alle aandelen.

Muziek. Over de hele wereld wordt de honderdste verjaardag van het overlijden van Giuseppe Verdi herdacht. In Kopenhagen wint Estland (Tanel Padar en Dave Benton) met het discolied Everybody als eerste Oost-Europees land het Eurosongfestival. België mocht niet deelnemen. De Letse Baiba Skride wint in Brussel de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. België heeft zijn eerste Love Parade in Luik. Gerard Mortier beëindigt zijn mandaat als intendant bij het Festival van Salzburg.

Toneel. Het Gentse amateurgezelschap Theater Krakeel wint voor de tweede keer het Koninklijk Landjuweel. Lucas Vandervost krijgt de Océ Podium Prijs.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content