Een aspirant- Geert Hoste moet voortaan maar zeggen dat hij zich heeft gescheerd. In een tv-interview heeft iemand namelijk dat verkeerde voltooid deelwoord gebruikt (en die fout nochtans meteen hersteld) en het volstond opdat het een bron van hilariteit zou worden. Toch viel het nog mee dat het bij één fout is gebleven. Want de geïnterviewde in kwestie – een viriel manspersoon in de fleur van zijn jaren – was net een regelrechte aanslag op zijn privacy aan het verduren. Een aanminnige VRT-verslaggeefster (voor de gelegenheid voorzien van een wild uitstaand kapsel) schoof hem in volle journaal vragen voor als “Bent u eenzaam?” en “Hebt u liefdesverdriet?” Vervolgens complimenteerde ze de man nog met zijn nieuwe capilaire ornament, een stoppelbaard.

Een iets minder koelbloedige man was tegen dan al lang aan het stotteren. Of hij had de verslaggeefster de deur gewezen. Déze geïnterviewde bleef evenwel beleefd, gaf een weinig van zijn zieltje bloot, haalde er zelfs enige bijbelexegese bij en veroorzaakte geen grotere schade dan één verkeerd voltooid deelwoord. Niet slecht, zeker niet voor een Franstalige.

De geïnterviewde was dus prins Laurent, de jongste telg van koning Albert.

Hij werd ondervraagd na afloop van een colloquium over het verband tussen milieu en werkgelegenheid, georganiseerd door een instelling waarvan de naam helaas te lang is om op deze bladzijde voluit te worden opgeschreven, maar waarvan de prins voorzitter is. Arbeid & werkgelegenheid, een interessant thema toch, niet? Nee. Daarover in het tv-verslag geen woord. Wel eenzaamheid, ldvd, stoppels.

Zou een journalist het wagen om zulke vragen te stellen aan pakweg premier Dehaene? André Leysen? Indertijd aan prins Albert? Aan serieuze mensen?

Arme prins Laurent.

In deze postmoderne mediatijden zal men amusant zijn of niét zijn. Ook het koningshuis ontsnapt daar niet aan. Vroeger volstond het dat vorsten en hun gezin op een of andere manier van waardigheid en verantwoordelijkheid getuigden. Hun volkse legitimiteit en bijgevolg hun dynastieke bestaansrecht (en dotatie) verdienden ze door goede werken te verrichten.

De koningskinderen van nu hebben de taken verdeeld: prins Filip studeert naarstig voor koning en opperbevelhebber van het leger. De caritas in zijn moderne vorm, dat is voor prinses Astrid in haar functie bij het Rode Kruis. En Laurent, wel, Laurent moet dan maar de nieuwerwetse populariteit voor zijn rekening nemen. Bekende Belg worden dus, hij heeft er het karakter voor. Hij is niet zo’n saaie piet en deelt de existentiële vaagheid van de modale BV. Maar Laurent moet dat wel bekopen door een voorwerp van amusement te worden, met grappen over hondjes of Wendy Van Wanten als gevolg en, zoals het bij een vedette hoort, intieme vragen op tv.

Dat een Goede Zaak als het leefmilieu hem in zijn prinselijkheid ook nauw aan het hart ligt (en waarover hij naar het schijnt nogal uitgesproken opvattingen heeft), dat hoeft dan ook niet echt. Een wat? Een colloquium? Wij kunnen dat woord niet eens uitspreken!

Verruimingskandidaat worden op een ID21-lijst bij de volgende verkiezingen, dat ligt voor een prins natuurlijk wat moeilijk. Maar een Prins Laurent talk show op VTM? Moet kunnen.

Marc Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content