Club Brugge verloor

Club Brugge. No stock-market launch, no glory. © GETTY IMAGES

Eind maart mislukte een poging om Club Brugge naar de beurs te brengen. Zijn voetbalaandelen een slimme of toch veeleer een emotionele belegging?

Dit voorjaar kondigde Club Brugge zijn beursgang aan. Grizzly Sports – een vehikel waarin voorzitter Bart Verhaeghe, ceo Vincent Mannaert, Lotus Bakeries-baas Jan Boone en Peter Vanhecke van het investeringsfonds Castel Capital hun belangen bundelden – wilde 3,25 miljoen aandelen naar de markt brengen, dat is 28,3 procent van het totaal. Maar op vrijdag 26 maart luidde de openingsbel op Euronext Brussel niet, in laatste instantie bliezen de initiatiefnemers de beursgang af. Gebrek aan interesse, zo klonk het. ‘Dit is uitstel, geen afstel’, benadrukte Verhaeghe.

De beursgang van blauw-zwart zou een primeur geweest zijn. Nooit eerder kreeg een Belgische voetbalploeg een notering op de koerstabellen. Internationaal is een beursgenoteerde voetbalclub al lang geen unicum meer. Tottenham Hotspur beet in 1983 de spits af. Later volgden onder meer Manchester United (1991), Ajax en Lazio Roma (allebei 1998). Anno 2021 mag een twintigtal Europese ploegen pronken met een beursnotering. Daarbij toppers als Arsenal, AS Roma, Borussia Dortmund, Olympique Lyonnais en opvallend veel minder bekende ploegen uit Denemarken en Turkije. Tottenham Hotspur is daar niet meer bij, in 2012 zegden de Spurs de beurs vaarwel. Volgens voorzitter Daniel Levy omdat de beursnotering de financiering van het nieuwe stadion bemoeilijkte.

De beursprestaties van de voetbalclubs verbleken in vergelijking met die van de Euro Stoxx 50.

EEN VOLATIELE ONDERNEMING

Is beleggen in je favoriete voetbalploeg een interessante optie? Het rendement van enkele topclubs toonde de voorbije twaalf maanden vooral rode cijfers: AS Roma (-28 procent), Borussia Dortmund (-16 procent), Lazio Roma (-7 procent), Juventus (-2 procent). Met een koerswinst van bijna 10 procent ontpopte Manchester United zich tot de beste leerling van de klas. Ook Ajax kon een kleine winst optekenen. Toch verbleken de beursprestaties van de voetbalclubs in vergelijking met die van de Euro Stoxx 50, een van de populairste Europese beursindexen gebaseerd op een korf van 50 grote Europese bedrijven. In diezelfde periode kende die een koerssprong van 36 procent.

Investeren in de aandelen van een voetbalploeg is een hoogst volatiele onderneming. Een bal op de paal, een dubieuze beslissing van de scheidsrechter, een blessure van een sleutelpion, een in- of uitgaande transfer… Het kan allemaal een serieuze impact op de sportieve én op de financiële resultaten van een ploeg hebben. Twee jaar geleden verloor Ajax van Tottenham in de halve finale van de Champions League. De dag nadien kreeg het aandeel een klap van zowat 20 procent. Maar het werkt ook in de andere richting. Zelfs een transfergerucht kan volstaan voor bokkensprongen van de beurskoers. Toen drie jaar geleden een mogelijke transfer van de Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo naar Juventus uitlekte, steeg het aandeel van de Turijnse club op enkele dagen tijd met bijna 50 procent.

De afgelopen twaalf maanden scoorde Manchester United het best op de beurs.
De afgelopen twaalf maanden scoorde Manchester United het best op de beurs.© GETTY IMAGES

GEEN VOORUITZICHT OP EEN DIVIDEND

In het verleden slaagden heel wat voetbalclubs erin om met succes een beursintroductie te doen. Waarom het bij Club Brugge mislukte, is een open vraag. Volgens Bart Verhaeghe was het een leerrijke periode en hij geeft toe dat er wellicht fouten zijn gemaakt. De grootste is zonder twijfel dat de operatie enkel de verkoop van bestaande aandelen betrof. Al het opgehaalde geld zou dus gaan naar de bestaande aandeelhouders. Op die manier ontstond op zijn minst de perceptie bij de potentiële investeerders dat ze met hun inbreng enkel Verhaeghe & co nog rijker zouden maken. Het is veel makkelijker om een belegger te overtuigen indien zijn geld naar een nieuw, beloftevol project gaat.

Een tweede heikel punt was dat de beursoperatie slechts een beperkt deel van de aandelen betrof. Bovendien voerde Club Brugge het dubbele stemrecht in waardoor de stem van nieuwe aandeelhouders minder zwaar doorweegt dan die van de aandeelhouders die al langer dan twee jaar aan boord zijn. Met een verwachte marktkapitalisatie van zowat 200 à 250 miljoen euro waarbij het gros van de aandelen in vaste handen zit, vreesden heel wat beleggers dat er nauwelijks handel in het aandeel zou zijn. Zeker professionele investeerders verkiezen een aandeel met een grote liquiditeit waar ze snel in en uit kunnen stappen zonder grote koersschommelingen te veroorzaken.

Beleggers die de intentie hebben om aandelen voor een lange tijd in portefeuille te houden, hechten nogal wat belang aan een dividend. Zij zien een dergelijke deelname in de winst als een vergoeding voor het ter beschikking stellen van hun kapitaal. In het prospectus was Club Brugge op dat vlak heel duidelijk. ‘Het dividendbeleid van Club Brugge is erop gericht om eventuele toekomstige winsten in de nabije toekomst in te houden om de groei en ontwikkeling van haar activiteiten uit te breiden. Om die reden verwacht Club Brugge in de nabije toekomst geen dividend aan haar aandeelhouders uit te keren.’ Alhoewel het niet zo gebruikelijk is in de sector, zijn er toch al ploegen zoals het Duitse Borussia Dortmund en het Nederlandse Ajax die in het verleden al dividenden hebben uitgekeerd.

DE ONVOORSPELBAARHEID VAN VOETBAL

Er bestaan veel verschillende modellen om een klassiek bedrijf te waarderen. De waardebepaling van een voetbalclub is echter zeer moeilijk vanwege de vele onzekerheden. Voor de beursgang had Club Brugge een prijsvork vastgelegd tussen 17,50 en 22,50 euro wat overeenkwam met een waarde tussen 200 en 258 miljoen euro. Een stevige prijs, maar aanvaardbaar indien Club Brugge stabiele opbrengsten zou realiseren.

Mediarechten en winsten op transfers vallen nauwelijks te voorspellen. Dat is net het leuke aan het voetbalspelletje. De voorbije drie jaren slaagde blauw-zwart er telkens in om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League en dat leverde de club alles samen zowat 40 miljoen euro per jaar aan mediarechten op. In het seizoen 2017/2018 kon Club Brugge zich niet kwalificeren en moest het verder in de Europa League. Dat jaar inde de club minder dan 10 miljoen euro aan mediarechten. Het missen van de Champions League zou dus bijna per definitie aanleiding geven tot een beursafstraffing.

Nog minder voorspelbaar zijn de transferopbrengsten. De voorgestelde vork leverde een waardering voor Club Brugge op die in lijn ligt met die van Ajax, maar op het vlak van transfersuccessen scoort het Nederlandse voetbalinstituut toch een pak beter. Historisch zijn de uitgaande transfers van Wesley (naar Aston Villa voor 25 miljoen euro) en Krépin Diatta (naar Monaco voor 16,7 miljoen euro) de grootste voor Club Brugge. Twee jaar geleden ruilde Matthijs de Ligt het rood-witte Ajaxshirt in voor dat van Juventus: transferprijs 85,5 miljoen euro. De prijs voor zijn kompaan Frenkie de Jong lag nog iets hoger want die verkaste voor 86 miljoen euro naar FC Barcelona.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content