Claus en de collaboratie 'Hugo Claus was natuurlijk lang niet de enige jongeman die tijdens de oorlog een uniform droeg'

17/03/10 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:58

Literatuurwetenschapper Kevin Absillis bestudeerde de impact van de Tweede Wereldoorlog en de repressie op het naoorlogse literaire leven in Vlaanderen. Hij ontdekte dat er niet alleen een collaboratiedossier over vader Jozef Claus werd aangelegd, maar ook een over de toen 15-jarige zoon Hugo. Hoe verging het de tiener Hugo Claus tijdens en na de oorlog? En wat herinnert de 75-jarige Odo Claus, laatste overlevende van de vier Claus-broers, zich nog van die roerige periode? Een gesprek met Kevin Absillis over zijn bevindingen en met Odo Claus over het verdriet van België.

'I kzelf ben vijftien jaar en moet nu na vier jaar oude humaniora mijn studies onderbreken en mijn carrière breken om voor mijne moeder en de drie overige kinders te zorgen en ze te onderhouden. Ik sta dus alleen op dit oogenblik waar nergens werk te vinden is, en waar ik nog niet genoeg voor mijzelf zou kunnen verdienen.' Zo luidt een uittreksel uit een brief die de 15-jarige Hugo Claus schreef om zijn vader Jozef weer vrij te krijgen. Jozef Claus was in november 1944 geïnterneerd wegens 'medewerking of hulp aan den vijand'. In de marge van Vechten tegen de bierkaai, zijn monumentale studie over het uitgeversleven van Angèle Manteau tussen 1932 en 1970 (zie Knack nr. 8 van 24 februari), verrichtte Kevin Absillis onderzoek naar het literaire leven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Naast het dossier in het Brusselse Archief van het Militair Gerechtshof (AMG) over het mogelijke collaboratiegedrag van Jozef Claus (AMG/ dossiernummer 2353) stootte Absillis ook op een dossier tegen de jonge Hugo Claus zelf (AMG/dossiernummer 27082).
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners