Christus in het land van Messias

© Silvio Avila / AFP

Nog enkele maanden en Encantado is beschermd. Op een beboste heuvel vlak bij het stadje in het zuiden van Brazilië verrijst immers een enorme stalen constructie, waarop nu al het hoofd en de handen van een gigantisch Christusbeeld zijn aangebracht.

Met de 43 meter hoge Christus de Beschermer wil Encantado de concurrentie aangaan met het Christus-de-Verlosserbeeld van Rio de Janeiro, dat vijf meter kleiner is. Voor de bouw van het beeld werd 2 miljoen real (ongeveer 300.000 euro) bijeengebracht door donors. Religie is erg belangrijk in Brazilië. President Jair Messias Bolsonaro gebruikt maar wat graag christelijke symbolen in zijn propaganda. Zo roept hij geregeld op om het coronavirus met gebeden aan te pakken.

Het valt te betwijfelen of het Christusbeeld zijn inwoners ook daadwerkelijk bescherming zal bieden. Adroaldo Conzatti, de burgemeester die de voorbije jaren de gangmaker was van het Christusbeeld in Encantado, overleed vorige maand aan de gevolgen van covid-19.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content