Christiaan VII van Denemarken (1738-1820)

Het schilderij toont een scène aan het hof van Christiaan van Denemarken. Kunstenaar is de Deen Kristian Zahrtmann (1843-1917).

A ROYAL AFFAIR

Het onwaarschijnlijke verhaal van de Deense koning Christiaan VII is hier onbekend, in Denemarken kent iedereen het. Er zijn boeken, een opera en een balletvoorstelling over gemaakt. In 2011 volgt de film A Royal Affair.

Zoon van koning Frederik V, die hem verwaarloost.

De frêle en angstige Christiaan krijgt een strenge opvoeding en wordt geregeld geslagen.

Wordt koning op 17-jarige leeftijd. Trouwt in datzelfde jaar met Caroline Mathilde van Groot-Brittannië, maar heeft meer belangstelling voor zijn maîtresse.

Arts Johan Friedrich Struensee wordt zijn vertrouwenspersoon en ’s lands machtigste man. Heeft een relatie met de koningin en wordt in 1772 onthoofd.

Blijft ook nadien alleen in naam koning van Denemarken.

DIAGNOSE: SCHIZOFREEN OF MANISCH-DEPRESSIEF

Is koning Christiaan schizofreen of ‘gewoon’ manisch-depressief? Meningen verschillen. Hij kan zeer charmant en energiek zijn, maar ook excentriek en lethargisch. Volgens sommigen wil hij geen koning worden, maar acteur. Met zijn maîtresse, een prostituee, maakt hij het zo bont dat het hof hem moet intomen. Het stuurt hem in 1768 met groot gevolg op reis naar Duitsland, Frankrijk en Nederland. Hij weet zich in te houden, maar slaat achter de schermen geregeld alles aan diggelen. De verwarde Christiaan raakt helemaal in de ban van dokter Struensee. Nadien is hij de speelbal in de politieke spelletjes van zijn stiefmoeder, tweede vrouw van zijn vader. Ze duwt haar zoon Frederik VI op de troon, terwijl Christiaan wegkwijnt in Sleeswijk-Holstein.

Ik dacht: als ik dit niet goed doe, zal iedereen me haten.u0022 De regisseur van de film ‘A Royal Affaireu0022 over CHRISTIAAN VII

Partner Content