Negentig procent van de stad Beira in Mozambique is vernield door de cycloon Idai. Door de overvloedige waterval en de bijbehorende modderstromen zijn er minstens 750 Mozambikanen omgekomen. Honderdduizenden anderen zijn dakloos geworden. Omdat 1,7 miljoen mensen geen elektriciteit of stromend water hebben, dreigen er epidemieën uit te breken. Zo zijn de eerste choleragevallen gemeld en is het aantal infecties met malaria toegenomen. Bovendien kunnen er nauwelijks reddingsacties gecoördineerd worden, omdat wegen en telefoonlijnen verwoest zijn.

De havenstad Beira is een belangrijk economisch knooppunt in zuidelijk Oost-Afrika. Buurlanden als Malawi, Zambia en Zimbabwe hebben zelf geen toegang tot de zee en zijn van Beira afhankelijk voor de import van levensnoodzakelijke goederen. Daardoor dreigt de economische schade voor de hele regio in de honderden miljarden euro’s te lopen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content