In de vermaledijde peilingen zag het er bijzonder goed uit voor Groen! Zondag was er wel reden voor tevredenheid, maar het werd toch een feestje in mineur. Waar liep het fout?

Verkiezingen midden in een hype over het klimaat? Dat moet een partij als Groen! theo- retisch stemmen opleveren. Dat gebeurde afgelopen zondag ook, zij het niet zoveel als voorzitster Vera Dua hardop had gehoopt. Groen! had veel ingezet. Culturele iconen van alle slag waren op de lijst gaan staan en vrolijkten de campagne op. Maar het resultaat – vier Kamerzetels en één Senaatszetel – beantwoordde niet aan de verwachtingen. Trouwens, de Waalse zusterpartij Ecolo profiteerde al evenmin van de hype. Een extra Senaatszetel en vier extra Kamerleden, net zoveel extra zetels als Groen! dus.

Het had anders gekund. Als voorzitster Vera Dua – duidelijk heel populair – de Kamerlijst had getrokken in plaats van de Senaatslijst, was er in Oost-Vlaanderen zeker een tweede zetel geweest. En die Senaatszetel was er in elk geval gekomen.

‘Het klopt dat we beter hadden verwacht. Misschien hebben we daar een strategische fout gemaakt’, geeft Vlaams Parlementslid Mieke Vogels toe. ‘Het was een keuze van Vera, die vond dat ze als voorzitster beter de Senaatslijst kon trekken. We hebben inderdaad overwogen om haar voor de Kamer te laten opkomen, maar we zijn nu eenmaal een consequente partij en we hadden afgesproken dat nieuwe en jonge mensen onze kandidaten voor de Kamer waren. Vandaar dat Vera Dua – als voorzitster en oudere – heeft gekozen om de Senaatslijst aan te voeren, in de hoop zo wat mensen te kunnen meetrekken.’

Groen! miste wel meer kansen. Het klimaatthema werd gekaapt door zowat alle partijen, maar zeker door de SP.A, die daar overigens niet beter van werd. De vraag is dan maar waarom Groen! niet op de linkerflank van de SP.A ging opereren met thema’s als armoede, werk, welzijn, zorg voor elkaar.

Vogels: ‘Dat hebben we wél gedaan. We hebben naast een klimaatplan ook een armoedeplan opgesteld. We hebben het veel te lage leefloon aangeklaagd. Onze plannen waren blijkbaar goed, want ze werden zomaar overgenomen door de andere partijen. Alleen: met sociale plannen halen we duidelijk minder media-aandacht dan met milieu. Ik vraag me ook af of we een beter resultaat hadden behaald als we echt gefocust hadden op sociale zaken. Kijk naar wat er met de SP.A is gebeurd. Die partij werd ineens de kampioen van het klimaat. Voor circa tien procent van de potentiële kiezers is milieu het doorslaggevende thema. Wellicht is daarvan een aantal naar de SP.A overgestapt, omdat ze dachten dat een grotere partij meer voor hun thema kon doen. Tegelijk heeft dat thema ook traditionele SP.A’ers afgestoten.’

Conclusie? ‘We wilden opnieuw in het federale parlement komen en daar zijn we in geslaagd’, aldus Vogels. Meteen komt Groen! weer in aanmerking voor alle mogelijke subsidies. En als er echt geen regering kan worden gevormd, mogen Groen! en Ecolo misschien nog eens opdraven.

Misjoe Verleyen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content