Archeologische vondsten schetsen niet zo’n fraai beeld van onze voorouders.

Migratie is van alle tijden, daar helpt geen lievemoederen aan – al zouden sommige politieke partijen dat graag anders zien. Archeoloog Kevin Salesse (VUB) en zijn collega’s beschrijven in The Journal of Archaeological Science een fossiele menselijke rest uit een catacombe in Rome. Ze is afkomstig van een migrant uit Noord-Afrika, die zo’n 1700 jaar geleden opgroeide langs de Nijl, in wat nu Sudan is. Nadien trok hij of zij naar Rome.

De vondst zou aangeven dat niet-Romeinen in die tijd toch ver konden reizen in het Romeinse Rijk. Ze bestond uit niet meer dan een stuk kaak met drie tanden, maar door chemische en genetische analysen kon de levensloop min of meer worden gereconstrueerd. Het is helaas onmogelijk om de aard van de migratie te bepalen: was de persoon in kwestie een handelaar, een slaaf of een militaire rekruut? Dat zullen we nooit weten.

Dat de mensheid ook vroeger niet alleen lieverdjes heeft voortgebracht, blijkt uit de vondst van een 13.400 jaar oud massagraf in Sudan. 41 van de 61 aanwezige skeletten vertoonden sporen van gevechtswonden, inbegrepen pijlwonden, meldt Scientific Reports. Er zou daar toen een soort burgeroorlog onder jager-verzamelaars hebben gewoed.

In Syrië werd een aarden heuvel met verspreide resten van – vermoedelijk – soldaten gevonden: het zou het oudste bekende oorlogsgedenkteken kunnen zijn. Volgens het vakblad Antiquity is de gedenkplek zo’n 4300 jaar oud.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content