Toen wetenschappers beslisten dat de wetenschappelijke naam van de tomaat moest worden veranderd om te sporen met nieuwe inzichten, leidde dat tot frustratie bij tomatenkwekers, want het impliceerde bureaucratisch gedoe om regelgevingen aan te passen.

Momenteel woedt er een discussie over een vergelijkbaar probleem met de zoete aardappel, een belangrijk tropisch voedingsgewas. Anders dan de gewone aardappel, die behoort tot de nachtschades, is de zoete aardappel familie van de windes, zoals onze akker- en haagwindes, die nogal makkelijk als ‘onkruid’ gelabeld worden. Onderzoekers, onder wie botanicus Marc Sosef van de Plantentuin in Meise, stellen in het vakblad Taxon een oplossing voor om te vermijden dat de verandering ‘enorm veel geld’ zou kosten door de noodzakelijke updates van wetgevingen en gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen. Bureaucraten kunnen de wereld erg ingewikkeld maken.

De zoete aardappel is op natuurlijke wijze genetisch gemodificeerd.

In New Scientist wordt de zoete aardappel gebruikt als schoolvoorbeeld van natuurlijke genetische modificatie. Er zijn op natuurlijke wijze zo veel bacteriële genen in de plant terechtgekomen dat ze vandaag iets anders is dan vroeger. Wat een ander licht werpt op de weerstand in sommige kringen tegen gewassen die door de mens genetisch gemodificeerd worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content