Eerder richtte ze haar pijlen op de Antwerpse Sinksenfoor en op Tomorrowland, nu neemt advocaat Griet Cnudde op vraag van omwonenden de Brusselse kerstmarkt Winterpret in het vizier.

De Gentse advocate Griet Cnudde krijgt een reputatie als professionele pretbederver. Vorig jaar verwierf ze nationale bekendheid toen ze namens zes buurtbewoners klacht indiende tegen de Antwerpse Sinksenfoor. Met succes, want als gevolg van de klacht verhuist de zes weken durende kermis in 2015 wellicht naar Park Spoor Oost in Borgerhout. Vorige week was het weer raak: meester Cnudde bereidt in opdracht van misnoegde buren een kortgedingprocedure voor om het tweede weekend van megadancefestival Tomorrowland in het Boomse recreatiedomein De Schorre te verbieden.

Haar faam als specialiste geluidsoverlast blijft niet tot Vlaanderen beperkt. Knack vernam dat Cnudde ook werd aangezocht om de overlast van de Brusselse kerstmarkt aan te pakken. Winterpret bracht vorig jaar anderhalf miljoen bezoekers op de been, een record.

‘Die informatie klopt’, zegt Griet Cnudde. ‘Maar voor de duidelijkheid: ze hebben enkel mijn advies ingewonnen, we zijn nog niet aan een procedure toe.’ Veel wil de advocate over de zaak niet kwijt. ‘De heisa over Tomorrowland kan voorlopig volstaan. Als dit er nog bij komt, kan ik net zo goed onderduiken.’

Na enig aandringen geeft ze toch wat uitleg. ‘Mijn cliënten zijn niet tegen Winterpret als zodanig’, zegt ze. ‘Het schoentje wringt bij de duur van het evenement en de manier waarop het is georganiseerd. Winterpret loopt bijna twee maanden – dat heeft niks meer met een kerstmarkt te maken. Daar komt bij dat de organisatie de publieke ruimte op zo’n manier in beslag neemt dat ze haar openbare functie verliest. De chalets op de Vismarkt stonden met de rug naar de omwonenden, die drie maanden lang op een houten schutting moesten uitkijken. Ze vormden een eiland, afgesneden van de lokale horeca. Dat kan toch anders? Waarom praten de organisatoren niet met de bewoners? Waarom stellen ze de chalets niet open voor plaatselijke middenstanders? Een betere communicatie en een dosis redelijkheid kunnen veel ergernis voorkomen.’

Over de identiteit van de misnoegde omwonenden blijft de advocate vanzelfsprekend vaag. ‘Maar het zijn geen verzuurde burgers’, benadrukt ze. ‘Het gaat om mensen die bewust voor de stad hebben gekozen, onder meer omdat er zoveel te beleven valt. Mijn advies aan de Brusselse burgemeester: luister voor de volgende editie naar mijn cliënten, en denk goed na over de opstelling van Winterpret. Misschien heb ik de perceptie tegen, maar ik ben er niet op uit te procederen. Een dialoog werkt veel efficiënter om dit soort problemen op te lossen.’

Philippe Close, Brussels schepen van Toerisme (PS), valt uit de lucht. ‘Winterpret valt niet meer weg te denken’, zegt hij. ‘Het evenement staat voor anderhalf miljoen bezoekers, 23 miljoen euro extra inkomsten en 800 tijdelijke banen. Uiteraard is het een delicate evenwichtsoefening tussen de belangen van de organisatie en van de omwonenden, met netheid en verkeer als grootste kopzorgen. Er zijn altijd wel klachten, maar we doen al het mogelijke om die te verhelpen. Tijdens Winterpret is er een permanentie voor klachten, en mijn deur staat het hele jaar open voor de betrokken wijkcomités.

Erik Raspoet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content