In de rechterbovenhoek sluit de E19-autoweg vanuit Antwerpen, ter hoogte van Zaventem en Vilvoorde, aan op de Grote Ring van Brussel. Aan de andere kant van de E19 strekt zich de luchthaven van Zaventem uit. Van het grote verkeersplein, rechts onder Zaventem, vertrekt de autoweg van Zaventem naar Brussel. Aan weerszijden is hij door grote complexen omringd. Aan de zuidelijke zijde is het hoofdkwartier van de Navo (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) gevestigd. Onder de Navo liggen de begraafplaatsen van Brussel en Schaarbeek.

In de richting Gent-Bergen gaat de Grote Ring vanuit Zaventem met het hoge viaduct van Vilvoorde over het Zeekanaal Brussel-Willebroek, dat hier de loop van de Zenne volgt. Beneden aan het Kanaal is er industriële activiteit, al is de dampende cokesfabriek intussen gesloten. Net boven de industriezone ligt het militair ziekenhuis van Neder-over-Heembeek.

Van het viaduct van Vilvoorde loopt het kanaal – langs een industriezone met ook het groot vormingsstation van Schaarbeek – tot aan de zuidelijke grens van het koninklijk domein van Laken. Daar kruist een belangrijke invalsweg het kanaal over de Van Praetbrug, beroemd van de verkeersinformatie op de radio. Bovenaan loopt de autoweg A12 dood op het koninklijke groen. Links boven het domein van Laken is het Koning Boudewijnstadion herkenbaar, samen met de nabijgelegen Eeuwfeestpaleizen van de Heizel, hetbioscoopcomplex Kinepolis en de grote parkeervlakte ter hoogte van de afrit van de Grote Ring.

Het voormalige goederenstation Thurn and Taxis, op dezelfde oever als het koninklijk domein, wacht aan de verbreding van het kanaal (de Vergotekuip) op een nieuwe bestemming. Westelijk van daar bevinden zich het Elisabethpark en de Heilig Hart-Basiliek van Koekelberg. De Brusselse vijfhoek binnen de kleine ring is, iets lager, duidelijk herkenbaar. Een van de zijden van de vijfhoek loopt langs het Zeekanaal. De overliggende zijde raakt bijna aan het park dat koninklijk paleis en parlement scheidt. De Belliard- en de Wetstraat verbinden dat park van Brussel met het in een punt uitlopende Jubelpark. Langs en vooral tussen deze drukke wegen ligt het bureaucratische en politieke hart van de Europese Unie. In het verlengde van het Jubelpark loopt de Tervurenlaan tot voorbij het Montgomeryplein. Vanaf deze rotonde leidt de statige Tervurenlaan naar de groene longen van onder meer het Woluwepark en het vooral van de lange politieke conclaven bekende Hertoginnedal.

De grote laan tussen het standbeeld van maarschalk Montgomery en de Van Praetbrug voert langs de radio- en televisiegebouwen van VRT en RTBF – waar de E40 uit oostelijke richting (Leuven-Luik) doodloopt op de Reyerslaan. Verder gaat het langs het Josaphatpark in Schaarbeek weer naar het koninklijk paleis van Laken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content