Brusselse beurs stapelt evenementen op.

Zeggen dat het er rustig toegaat op de pas vernieuwde Brusselse beurs, zou een leugen zijn. De evenementen volgen mekaar in snel tempo op, maar ze zijn niet allemaal even positief voor het imago van Brussel financieel centrum.

Zo was de nieuwe beursdirectie, die nu ook de controleur van het beurswerk is, nogal slordig bij de schorsing van een paar noteringen. Het maakt ophef. Het Franse staatsbedrijf EMC kan haar meerderheidsbelang in Tessenderlo Chemie niet langer betalen en verkocht buiten beurs een blok van vijftien procent van de aandelen (zo’n 4,5 miljard frank) aan institutionele beleggers tegen een prijs lager dan de beursnotering. Het nieuws lekte voortijdig uit en het aandeel Tessenderlo tuimelde vijf procent omlaag. Financiehuizen zouden voorkennis hebben gebruikt om aandelen te verkopen en aldus verlies te vermijden. Voorkennis kan zich ook hebben voorgedaan bij de schorsing van de notering van CMB, naar aanleiding van de verkoop van Diamond Drilling. De kleine beleggers wisten niets over de onverwachte herneming van de handel, beursvennootschappen konden er gebruik van maken. Gebrek aan vakmanschap van de nieuwe beursdirectie, commentariëren beurslui.

De beurs heeft niet alleen nog maar pas een nieuw marktreglement, ze werkt ook met een nieuw elektronisch tradingsysteem, de zogenoemde NTS. De kinderziekten zijn nog niet van de baan. NTS werkt alleen voor de contantmarkt. De integratie van de termijnmarkt is tot de zomer uitgesteld. De beursmensen voelen zich onwennig. Met de computers van NTS hoeven zij langer op de beurs aanwezig te zijn. De oude getrouwen missen het persoonlijk contact en vooral het in Brussel levendige roddelcircuit. De overstap naar het elektronisch beurswerk kostte al enkele tientallen jobs en zal waarschijnlijk de kleine beursvennootschappen tot overnames of fusies dwingen.

De beursvennootschap De Maertelaere hervormde zich tot bank. Het statuut van beursmakelaar is uitgehold, nu alle financiële instellingen rechtstreeks toegang hebben tot de beurs en niet via een ?wisselagent? moeten passeren, argumenteert de nieuwe bank.

De al niet te lange Brusselse noteringslijst krimpt verder. De familie Beherman haalt haar Beherman Auto van de beurs. Zij vindt de notering te duur en de informatieverplichtingen hinderlijk. De Mazda-invoerder doet een openbaar bod op alle onder het publiek verspreide aandelen.

Maar er is ook dynamiek. Op één dag onderschreven spaarders en investeerders verscheidene keren een pakket Distrigas-aandelen van 3,27 miljard frank. De beursgang is een gevolg van een correctie op de eerdere privatisering van de aardgasmaatschappij. De overheid wint er 950 miljoen aan, of het verschil tussen de prijs die Tractebel betaalde en wat de beursnotering nu opbrengt. De overheid vroeg dus te weinig geld voor haar deel in Distrigas en dat deed ze nu waarschijnlijk opnieuw bij de beursgang. De Privatiseringscommissie zoekt uit hoe de 116.809 aandelen over het veelvoud van inschrijvers kunnen worden verdeeld. Intussen verhoogde Electrafina haast in stilte zijn kapitaal met 30 miljard frank.

En tenslotte krijgt Brussel er een beurs bij. De ministerraad erkende Easdaq ( European Association of Securities Dealers Automated Quotation) als een gereglementeerde markt. Naar het voorbeeld van de Amerikaanse Nasdaq waar de spraaktechnoloog Lernout & Hauspie en kleurenprinter Xeikon, beide Vlaamse ondernemingen, onlangs successen boekten richt de paneuropese Easdaq zich op kleine en middelgrote groeibedrijven uit nieuwe technologische sectoren. In Brussel gaat het avontuur eind september van start.

De Brusselse beurs maakt nieuws.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content