Kieskring:

Door de beslissing van het Arbitragehof blijft ook de situatie in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde ongewijzigd.

Zetels:

In totaal 22. Bij de verkiezingen in 1999 haalden Franstaligen en Nederlandstaligen ieder elf zetels. Afhankelijk van het aantal stemmen in het Vlaamse kiescollege kunnen de Vlamingen dit keer tien, elf of twaalf zetels veroveren in Brussel-Halle-Vilvoorde.

Lijsttrekkers:

Annemie Neyts-Uyttebroeck (VLD); Herman Van Rompuy (CD&V); Filip De Man (Vlaams Blok); Frank Vandenbroucke (SP.A), Lode Vanoost (Agalev); Lieve Maes (N-VA).

Effectieven:

Bij de liberalen hoeven de eerste twee kandidaten op de lijst, Annemie Neyts en Willy Cortois, zich geen zorgen te maken. Ook de derde kandidate, huisarts en uittredend kamerlid Maggie De Block, maakt een goede kans herverkozen te worden.

Herman Van Rompuy en Simonne Creyf zijn de zekerheden bij CD&V. Mits stemmenwinst raakt ook nummer drie Michel Doomst in de Kamer.

Het Vlaams Blok rekent op de rechtstreekse verkiezing van haar nummers één en twee, resp. Filip De Man en Bart Lauremans, maar alleen die eerste mag er echt gerust op zijn.

Het SP.A-Spirit-kartel laat haar Brusselse lijst aanvoeren door het dreamteam Frank Vandenbroucke-Bert Anciaux. Die twee halen vanzelfsprekend hun zetel binnen. Als het kartel een erg goed resultaat behaalt, mag ook nummer drie, de jonge allochtone Yamilla Idrissi, naar de Kamer.

Lode Vanoost zal de enige groene kamerzetel wel veilig weten te stellen, een tweede zetel zit er voor Agalev hoogstwaarschijnlijk niet in.

De kans dat de N-VA met Lieve Maes, dochter van oud VU-senator Bob Maes, de kiesdrempel haalt, is nogal klein.

Opvolgers:

Als eerste opvolger voor SP.A-Spirit zit uittredend kamerlid Hans Bonte vrij safe. Het zou immers een verrassing zijn dat de alom geprezen minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke na 18 mei niet opnieuw minister zou worden. Aangezien ook Bert Anciaux ministerambities heeft, mag Walter Muls, de opvolger van Anciaux, misschien ook van een kamerzitje dromen.

Opvallende kandidaten:

Eddy Warrand, schepen in Lennik en vierde bij de VLD-effectieven. Warrand valt eigenlijk niet onder de categorie opvallende kandidaten, maar onder de categorie kandidaten die wanhopig proberen op te vallen. Warrand moest zijn agressieve e-mailcampagne staken nadat de privacy-commissie had geoordeeld dat verkiezingspropaganda via e-mail slechts is toegestaan als de geadresseerde daar vooraf uitdrukkelijk de toestemming voor geeft.

Op de voorlaatste plaats bij de VLD staat Audrey Valkeniers-Van Zyl, die ooit nog minister was in Zuid-Afrika en getrouwd is met Jef ‘Lawijt’ Valkeniers.

In de categorie bekende familienamen vinden we Tom Dehaene, lijstduwer bij de CD&V en Jos Van Elslande, zoon van oud-CVP-minister van Staat Renaat Van Elslande, die de N-VA-lijst duwt.

Wie ook niet vergeten mag worden, is Maria Vindevoghel. Zij werd bekend als vakbondsmilitante bij het faillissement van Sabena en neemt met haar eigen lijst MARIA aan de verkiezingen deel. Ze wordt daarbij gesteund door de PvdA, en door kunstenaar Rik Poot, lijstduwer bij de opvolgers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content