Broek af

© David Borrat / Isopix

Wie een beschaving aan zijn toiletcultuur toetst, kan de Catalaanse volksaard enkel een warm hart toedragen. Zo is het onder Catalanen een gevestigde gewoonte om elkaar voor de maaltijd een forse stoelgang toe te wensen. Menja bé, caga fort i no tinguis por a la mort (Eet goed, schijt hard en vrees de dood niet).

In de aanloop naar de kerstperiode sieren de zogenaamde caganers menige Catalaanse kerststal. Die caganers (letterlijk: ‘kakkers’) zijn oorspronkelijk houten figuurtjes die, gehurkt in een hoekje, de broek laten zaken en hun gevoeg doen. De traditie stamt vermoedelijk uit de zeventiende eeuw en geldt als een symbool van voorspoed, aangezien de caganer met zijn behoefte de aarde bemest.

Tegenwoordig spelen de caganers graag in op de politieke actualiteit. Zo laten dit jaar onder andere Greta Thunberg, Boris Johnson, een kidnapper uit de Netflix-serie Casa de Papel en het Spaanse popfenomeen Rosalía gewillig hun broek zakken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content