Brandend actueel

© Carl de Souza/ Belgaimages

De brand op deze foto, genomen in Novo Progresso in het centrum van Brazilië, werd illegaal aangestoken. In juli 2020 steeg het aantal bosbranden in het Amazone- woud met 20 procent ten opzichte van vorig jaar, van 5318 naar 6804 . Ook in juni lag het cijfer al 19,5 procent hoger dan het jaar ervoor. De cijfers komen van het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais, een Braziliaanse overheidsdienst die onderzoek doet vanuit de ruimte.

Ook elders in de wereld gingen in 2019 enorme oppervlakten aan bos in vlammen op. In het Noordpoolgebied – Alaska, Groenland, Siberië – was eind augustus 4 miljoen hectare getroffen. Volgens de BBC leverde dat een aswolk op ter grootte van de Europese Unie. In Australië ging het voor heel 2019 om 11 miljoen hectare, een gebied bijna vier keer zo groot als België.

Onder de Braziliaanse president Jair Bolsonaro wordt de bescherming van het Amazonewoud in ijltempo afgebouwd. In de VS stelde diens ambtgenoot Donald Trump pas nog het Arctic National Wildlife Refuge in Alaska, het grootste ongerepte stuk Amerikaanse wildernis, open voor olie- en gaswinning. De maatregel ontketende meteen een juridische oorlog met natuurorganisaties. Hoe zei Oscar Wilde het ook weer? ‘Een cynicus kent van alles de prijs, maar van niets de waarde.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content