Een boek over architect Josephe Chabot.

Enkele bewoners van huizen van Josephe (?Jos.?) Chabot (1898-1979) brengen met een dun boekje en twee wandelingen waaronder één op de Open Monumentendag van 8 september het werk van de architect in de belangstelling. Vorig jaar beschermde de Vlaamse overheid zijn huizenrij in de Koolstraat.

Chabot belandde als zoon van een machinist in het spoorcentrum Mechelen. Hij studeerde in Antwerpen en bleef in contact met de stad, waar hij zijn carrière begon bij Ed van Not die huizen voor de Cogels-Osylei ontwierp. Later werkte Chabot er mee aan de Wereldtentoonstelling van 1930. Hij tekende een slaapkamer voor het Paviljoen van de beeldende kunsten van Leon Stijnen en ontwierp samen met Armand De Backer, de huisarchitect van Gevaert, het paviljoen van de fotoreus. Chabot was lid van de groep Antwerpen 1937, waartoe ook Stijnen en Renaat Braem behoorden.

Met klasgenoot John Van Zeeland tekende hij in 1930 een woning met art deco-elementen in Sint-Lambrechts-Woluwe. In Willebroek won hij in de jaren dertig een wedstrijd voor een kleuterschool en een lagere school. In de vakpers werden die scholen bij de ?interessantste in dit deel van Europa? gerekend.

De publicatie over Chabot vertoont grote gelijkenis met de boeken over ?Modern Bouwen in Brasschaat 1920-1940? (1993) en ?Modern Bouwen in Deurne 1920-1940? (1996). Maar het handelt over slechts één architect en over een kortere periode. Chabots werk ondergaat invloeden van onder meer art deco, de Amsterdamse school en de nieuwe zakelijkheid. De lange bakstenen, de diepe voegen, de brede ramen en de uitstekende daklijsten benadrukken de typische horizontale lijnen van het modernisme.

Het boek toont het boothuis van de Cano Club Mechelen (CCM), de eigen woning, de eerste ?wolkenkrabber? van de stad (1939) en vooral burgerhuizen en cafés. Zoals de meeste van zijn modernistische tijdgenoten kreeg Chabot zijn opdrachten van de opkomende kleine burgerij : middenstanders, dokters, geslaagde tuinders en van de lokale brouwer, Frans-Theo Jacobs. Jacobs wilde eigentijdse cafés, functioneel en met de naam van de brouwerij in opvallende glas-in-loodramen in de gevel. Chabot ontwierp ook de bottelarij van de brouwerij die later door Lamot werd overgenomen.

P.R.

?Jos. Chabot, Architectuur 1930-1940?, Alex Winnepenninckx e.a. Eigen beheer, Mechelen, 40 blz, 300 fr. Te koop in de Mechelse boekhandels Salvator en Forum.

Huis Dageraadstraat : Europees niveau.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content