‘Boosaardige handen’ in Bagdad

© Anadolu Agency via Getty Images

Minstens 110 doden werden er al geteld, en meer dan 6100 gewonden: de straatprotesten die Bagdad en andere grote Iraakse steden sinds begin oktober teisteren, zijn de meest gewelddadige in tien jaar. Volgens de betogers schieten de veiligheidsdiensten met scherp. De Iraakse overheid ontkent dat. Volgens haar zijn er ‘boosaardige handen’ aan het werk die zowel de demonstranten als de veiligheidsdiensten onder vuur nemen.

Het protest doet denken aan de Arabische Lente van 2011: vooral jonge mannen uiten hun ongenoegen over het gebrek aan banen – de werkloosheid nam de voorbije jaren alleen maar toe – en worden daarbij brutaal de mond gesnoerd. Hoewel de olie-inkomsten pieken, functioneert de overheid niet: de stroom- en drinkwatervoorziening haperen, en de infrastructuur is gebrekkig. De ngo Transparency International categoriseert Irak bij de twaalf meest corrupte landen ter wereld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content