Bij de viering van 10 jaar Vlaams Fonds voor de Letteren kondigde Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege aan dat er een nieuwe Vlaamse Cultuurprijs voor literaire vertalers naar het Nederlands komt.

Afgelopen vrijdag blies Carlo Van Baelen, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), verzamelen in de Antwerpse Permekebiblio-theek voor een reflectienamiddag. Top of the bill was Cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V), die Van Baelen en het Fonds bedankte voor 10 jaar goede werking, maar die tegelijk aanstipte dat er meer slagkracht moest uitgaan van het VFL, vooral op internationaal gebied. Schauvliege wil als letterenminister werk maken van het leenrecht van auteurs, e-literatuur en auteursrechten en ‘de auteurs aandacht leren bijbrengen voor de kleine lettertjes op contracten’, kwestie van de fiscale coaching niet te verwaarlozen.

Voor Schauvliege mag het huidige subsidiesysteem voor schrijvers, waar het leeuwendeel van de 4 miljoen euro werkingsmiddelen van het VFL naartoe gaat, best gecontinueerd worden: ‘Werkbeurzen zijn geen recht en zijn niet evident, maar ze zijn noodzakelijk.’ De Amerikaanse literaire celibrity Cormac McCarthy, aldus Schauvliege, moest zich aanvankelijk ook wassen in het meer naast de deur en bonen eten voordat hij dankzij Amerikaanse subsidies eindelijk doorbrak met zijn romans. Niet elke Vlaamse schrijver kan echter, zoals Willem Elsschot, overdag een reclamebedrijfje runnen en ’s avonds onsterfelijk proza schrijven.

Schauvliege prees de bescheiden en ‘ietwat onopvallende’ manier waarop het VFL zich tot invloedrijke organisatie in het boekenoverleg had geprofileerd en hoopte dat in de toekomst het stripverhalenbeleid zou worden verstevigd, zeker internationaal. Het meest concreet werd Schauvliege toen ze het over de vertalers had die in de schaduw van de letteren belangrijk werk verzetten dat vaak te weinig wordt gehonoreerd. Daarom komt er binnenkort ook een Vlaamse Cultuurprijs voor literaire vertalers naar het Nederlands, beloofde Schauvliege. Een cultuurprijs voor buitenlandse vertalers én vertalingen bestaat al. Daarna was het de beurt aan de literaire incrowd om zich te bezinnen over 10 jaar Vlaamse literatuur. Ten slotte werd Joris Gerits, afscheidnemend voorzitter van de raad van bestuur van het VFL, in de bloemetjes gezet.

Dat er na tien jaar echter ook zal moeten worden bespaard in de letterensector staat vast. Carlo Van Baelen mocht dan nog op Knacks boekensite (5 augustus) hebben gepleit voor een substantiële verhoging van de subsidies met 1,3 miljoen euro, hij gaf die namiddag toe dat het mes ook in het letterenbudget wordt gezet. Er zal het komende jaar allicht 230.000 euro minder zijn voor het VFL, aldus Van Baelen. Ondanks alle mooie woorden en intenties van Schauvliege zullen er binnen het VFL belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Hopelijk is er dan nog geld genoeg voor het boekenfeest dat het VFL voor zijn tienjarige jubileum op 23 april 2010 in de Gentse Vooruit heeft gepland.

Frank Hellemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content